​Britania e Madhe ndryshon ngjyrën e pasaportave pas largimit nga B rexit

Pas tri dekadash pasaportat blu do të lëshohen për herë të parë në Britaninë e Madhe si shenjë e largimit nga Bashkimi Evropian. Ky njoftim është bërë nga Qeveria.

Pasaportat blu do t’i zëvendësojnë gjatë muajit mars ato ngjyrë vishnje që janë të vendosura nga vendet e Bashkimit Evropian që nga viti 1988.

Reklame

Sekretari i shtëpisë, Priti Patel, e mirëpriti ndryshimin e këtyre pasaportave në blu por fushatat pro-evropiane dhe politikanët nacionalistë në Irlandën Veriore parashikuan që pasaportat e reja do të rezultojnë që britanikët me këto pasaporta do të hyjnë vetëm në korsenë e ngadaltë në aeroportet dhe portet në të gjithë BE-në.

Zyra e brendshme ka thënë se pasaportat blu janë pasaportat me ngjyrën më të mbylltë të krijuara ndonjëherë, po ashtu edhe pasaporta më e avancuar teknologjikisht.

Këto pasaporta do kenë shumë risi siç janë teknikat më tà « fundit dhe më të sigurta të shtypjes dhe dizajnit dhe do të ofrojnë mbrojtjen më të mirë kundër vjedhjeve të identitetit dhe të mashtrimit.

Patel tha se lënia e Bashkimit Evropian iu ka dhënë një mundësi unike për të rivendosur identitetin e tyre kombëtar dhe të krijojnë një rrugë të re në botë.

“Duke u rikthyer në modelin ikonik blu dhe ari, pasaporta britanike do të gërshetohet edhe një herë me identitetin tonë kombëtar”, tha ai.

Përkrahësit e Brexit-it u deklaruan shumë mirënjohës për këtë ndryshim të pasaportave, pasi që sipas tyre pasaportat ngjyrë vishnje asnjëherë nuk janë definuar si shtetasë britanez dhe se pasaportat e reja do t’i mbajnë me shumë krenari.