​Paralajmërimi për SHBA: Vala e dytë e mundshme e epidemis është e afërt

Universiteti me ndikim në Uashington ka korrigjuar dhe ulur parashikimet e tij të vdekshmërisë së koronavirusit, megjithatë ka ardhur një paralajmërim tjetër për qytetarët amerikanë.
Koordinatorja e krizës në Shtëpinë e Bardhë, Debra Birks ka paralajmëruar një valë të dytë të mundshme të epidemisë, nëse amerikanët nuk i përmbahen masës në distancë sociale, transmeton Reuters.

Ekspertët besojnë se epidemia ka arritur kulmin e saj në mjedise të caktuara, por situata në Nju Jork është vetëm duke u qetësuar statistikisht pasi numri i njerëzve që vdesin në shtetet e tjera të SHBA po rritet.

Kryetari i Bashkisë së Nju Jorkut Bill de Blasio tha sot se numri i rasteve të reja në qytetin më të madh amerikan është “stabilizuar” dhe se numri i parashikuar i respiratorëve më i madh se sa nevojat aktuale.

“Nëse njerëzit pushojnë tani, do të fillonin të dilnin dhe ndërveprimi shoqëror, vala e dytë e epidemisë mund të na godiste,” tha Birks.

Pandemia ka pezulluar edhe jetën normale në Amerikë – 94 për qind e amerikanëve duhet të qëndrojnë në shtëpitë e tyre, dhe vetëm në dy javët e fundit, 10 milionë njerëz kanë humbur vendet e tyre të punës.