1 200 vd ekje të tjera në SHBA, Japonia gati të shpallë gjendjen e jashtëzakonshme

Mbi 1 200 pacientë të rinj Covid-19 vdiqën në Shtetet e Bashkuara brenda një dite, sipas buletinit të fundit të botuar nga Universiteti Johns Hopkins.

Vendi, një shpërthim i ri i pandemisë Coronavirus, regjistron gjithsej 337 072 raste të infeksionit dhe 9 633 vd ekje. Sipas shefit të Shtëpisë së Bardhë Donald Trump, 1.6 milion njerëz janë testuar deri më tani dhe pritet të arrijnë kulmin brenda ditëve në vijim.

Pas rritjes shqetësuese të numrit të infeksioneve pozitive në Japoni – veçanërisht në Tokio – Kryeministri Shinzo Abe është gati të dekretojë gjendjen e jashtëzakonshme në një përpjekje për të përmirësuar virusin.

Kjo u zbulua nga një burim qeveritar për agjencinë Kyodo. Sipas dispozitës që do të hyjë në fuqi, qeveria japoneze do të jetë në gjendje të vendosë kufizime për grumbullimin e njerëzve dhe kryerjen e veprimtarive shoqërore në vendet publike, përfshirë teatrot, aktivitetet sportive dhe shërbimet e komunitetit.

Në rast të një paralize të sistemit shëndetësor kombëtar, pronat private dhe ndërtesat e përshtatshme për nevojat për të përballuar urgjencën shëndetësore mund të kërkohen.