Imami i Sllupçanit pas vdekjes së nënës së tij: ”Duhej të vdiste dikush për ta kuptuar banorët se Koronavirusi egziston”

“Eshte dashur të bëhej një funeral në fshat, kështu që njerëzit e Slupçanit ta kuptojnë se koronavirusi egziston”, tha Abdulfeta Shaini, 43 vjeç, për A1on dje pasi ai kishte varrosur nënën e tij, e cila humbi betejën me koronavirusin pas 10 ditëve.

Gruaja e tij dhe ai janë gjithashtu negativ për koronavirusin, por dy fëmijët e tij të moshës 13 dhe 9 vjeç kanë teste pozitive.

Reklame

Shaini është një imam në xhaminë e fshatit dhe pretendon se familja e tij nuk e ka marrë koronavirusin si rezultat i mbrëmjeve të iftarit. Ai dyshon se nëna e tij u infektua pasi varrosi një të afërm të tyre.

Nëna e tij dhe 15 të afërm, xhaxhallarët, kushërinjtë dhe nipërit u infektuan gjithashtu.

Ai thotë se ka këshilluar vazhdimisht që ata që vijnë në xhami të respektojnë masat, veçanërisht për të shmangur tubimet dhe shtrëngimet e duarve. Sidoqoftë, puna doli jashtë kontrolli, sepse shumë prej tyre nuk besuan se sëmundja ekzistonte fare.

“Ne kishim një varrosje 3 javë më parë, tek një nga xhaxhallarët tanë dhe ishte e organizuar sipas protokolleve, nuk kishte asnjë grupim. Por në vendin tonë ka një zakon që ne e quajmë ‘të shkojmë për një të pame’ pas funeralit. Dhembshuria shprehet për paqen e shpirtit, dhe jo vetëm të afërmit, por edhe njerëzit e tjerë që kanë njohur dhe nuk e kanë njohur të ndjerin vijnë në shtëpinë e të ndjerit. Ndoshta virusi është sjellë nga dikush nga një fshat tjetër, sepse atë ditë ndoshta 30 deri në 35 njerëz hynë në shtëpi, të cilët shtrënguan duart me njëri-tjetrin, dhe disa prej tyre ne as nuk i dimë. Ne i paralajmëruam ata të ruanin distancën e tyre që të mos hynin më shumë se dy persona. “Por kjo lloj pakujdesie mund t’ju kushtojë një jetë të humbur.”

Tani për tani shqetësimi më i madh, thotë ai, është shëndeti i fëmijëve dhe ai shpreson që së shpejti të marrë teste negative për ta, në mënyrë që të mund të thotë se fitoi betejën me sëmundjen./transmeton tetova1