A do të shkurtohet karantina në Zvicër për pesë ditë?

Këshilltari federal zviceran, Ueli Maurer ka nxitur debat rreth karantinës dhjetëditore. Qeveria federale nuk është shprehur e shqetësuar nga parashikimi i shkurtimit

Të kthyerit nga vende të tilla si Shqipëria ose Spanja, vendosen në karantinë për dhjetë ditë. Për ministrin zviceran të Financave Ueli Maurer (SVP), megjithatë, kohëzgjatja e detyrimit të karantinës është pak e tepërt. “Supozoj se mund ta shkurtojmë këtë afat”, tha ai të martën në një intervistë me SRF “Tagesschau”. Një karantinë e shkurtuar është gjithashtu për debat në Gjermani. Virologu Christian Drosten kohët e fundit aludoi që njerëzit që dyshohet se kanë një infeksion të koronavirusit duhet ta vendosin vetveten për pesë, në vend të 14 ditëve në të ardhmen.

Reklame

Ministri i Financave merr mbështetje nga këshilltari shtetëror i SVP-së, Thomas de Courten. “Një karantinë e shkurtuar do të hapte rrugën për në normalitetin shoqëror”, thotë ai. Është e domosdoshme që ne të mund të punojmë normalisht përsëri, kudo që është e mundur. “Nëse karantina zgjatet pa nevojë, shumë kompani do të kufizohen dhe do të pengohen”. Nëse shkencëtarët federalë konfirmojnë një infektivitet më të shkurtër, task forca duhet të shkojë përpara dhe të sigurojë që Zvicra t’i përshtat rregullat për këto gjetje të reja shkencore.

Politikanët e tjerë janë skeptikë. “Ne nuk po i bëjmë askujt një shërbim të mirë nëse jemi të pakujdesshëm për shkak të presionit ekonomik”, thotë këshilltarja kombëtare e PS-së, Barbara Gysi. Ajo e kupton dëshirën për karantinë sa më të shkurtër të mundshme. “Shembulli i Gjermanisë tregon se një pjesë e madhe e infeksioneve të reja atje ndodhin përmes aktiviteteve të udhëtimit”. Kërkesa për një detyrim të shkurtuar të karantinës është delikate dhe vjen shumë herët, tha Gysi. Para se të ndryshohet rregulli, kërkohet njohuri e besueshme shkencore.

Huldrych Günthard, infektiolog në Spitalin Universitar të Cyrihut, kohët e fundit u shpreh kundër një karantine të shkurtuar për shkak të mungesës së të dhënave.

Qeveria federale nuk sheh ndonjë nevojë për veprim, janë prononcuar nga atje për “20 Minuten”, transmeton Shtegu.com. Sipas Daniel Dauëalder, zëdhënës i medias në Departamentin Federal të Punëve të Brendshme, simptomat zhvillohen mesatarisht pesë ditë pas ekspozimit. Sidoqoftë, periudha e inkubacionit mund të jetë deri në 14 ditë. “Një test negativ gjatë kësaj periudhe nuk përjashton shfaqjen e simptomave në një moment të mëvonshëm në kohë”. Strategjia më e mirë për të kufizuar importin e rasteve nga jashtë është aktualisht vendosja e një karantine dhjetëditore. “Më shumë se 85 për qind e rasteve zhvillojnë simptoma gjatë kësaj kohe”.