A duhet ta mbaj ende maskën? Çfarë ndodh me ata që marrin vaksinën kundër Covid-19

Po tani që i keni marrë të dyja dozat e vaksinës së Covid-19, çfarë do të ndodhë me mbrojtjen? A ndiheni të sigurt? A duhet ta mbani akoma maskën?

Konsensusi i përgjithshëm në fushën e mjekësisë është që ju mund të shijoni përsëri grumbullime të vogla, por duhet të vazhdoni të mbani maskë dhe të ruani distancimin social në publik.

Në SHBA, Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) thonë se njerëzit plotësisht të vaksinuar mund të mblidhen pa maska ??me njerëz të tjerë po ashtu të vaksinuar. Por gjithashtu ju mund të takoheni me njerëz të pavaksinuar në të njëjtën kohë, pavarësisht se ata mund të konsiderohen me rrezik të ulët të COVID-19. Megjithatë, në vendet e tjera, udhëzimi mund të ndryshojë.

Në publik, CDC rekomandon që njerëzit e vaksinuar të vazhdojnë të mbajnë maska, të shmangin tubimet e mëdha dhe të qëndrojnë larg nga të tjerët.

Asnjë udhëzues i tillë nuk është lëshuar ende nga shumë vende evropiane, megjithatë pothuaj të gjitha shtetet vazhdojnë të mbrojnë idenë se të gjithë qytetarët duhet të mbajnë maska, të respektojnë higjienën dhe praktikat sociale, qofshin të vaksinuar apo jo.

Mbledhjet e mëdha ende nuk janë të lejuara dhe ora policore po ashtu është ende në fuqi. Megjithatë, ekspertët thonë se jo të gjithë do të kenë të njëjtin nivel mbrojtjeje pasi të vaksinohen dhe është ende përgjegjësia e secilit të mbrojë grupet më të ndjeshme duke zbatuar rregullat.

Është e rëndësishme të theksohet se një person konsiderohet i vaksinuar plotësisht dy javë pasi ka marrë dozën e fundit të dy vaksinave të kërkuara.

Udhëzimet për aktivitetet e tjera për njerëzit e vaksinuar mbeten nën monitorim në të gjithë botën. CDC ende nuk i rekomandon udhëtimet e panevojshme dhe ende nuk rekomandon drekat dhe darkat në restorante apo vende të tjera publike.

Kur bëhet fjalë për udhëtimet ndërkombëtare, Bashkimi Evropian ka propozuar “certifikata dixhitale të gjelbra” për të lejuar lëvizjen në një “mënyrë të sigurt, të përgjegjshme dhe të besueshme” për ata që kanë marrë të dyja dozat e vaksinës. Ministri turk i Kulturës dhe Turizmit, Mehmet Nuri Ersoy, tha kohët e fundit për BBC se Turqia mund të mos kërkojë certifikata vaksinimi nga turistët e huaj gjatë verës. Ai tha se bisedimet po vazhdojnë në lidhje me heqjen e kërkesave negative të testit PCR për turistët britanikë, nëse Britania e Madhe ruan vrullin e saj aktual me vaksinimin masiv dhe një prirje në rënie të rasteve të COVID-19.