A është e preferueshme të ndëgjoni muzikë ndërsa vozitni

Kur keni ngecur në trafik, është shumë e zakonshme të ndjeheni të stresuar. Shumë gjëra mund të shkojnë keq ndërsa jeni në rrugë, duke bërë që zemra juaj të garojë dhe presioni i gjakut të rritet.

Hulumtimet tregojnë se stresi i udhëtimit tuaj të përditshëm mund të marrë numrin e tij me kalimin e kohës. Stresi i drejtimit është implikuar si një faktor rreziku si nga sëmundjet e zemrës ashtu edhe nga sulmi në zemër tregon healthline.

Në një studim të tetorit 2019 të botuar në Terapitë Komplementare në Mjekësi, studiuesit shikuan sesi muzika ndikonte në stresin e zemrës.

Ata zgjodhën pesë gra të shëndetshme për studimin. Ata ishin nga 18 deri në 23 vjeç.

Autori i studimit Vitor Engrácia Valenti vëren se vetëm gratë ishin zgjedhur për këtë studim sepse studimet e mëparshme siguruan prova që gratë janë më të ndjeshme ndaj stimulimit dëgjimor.

Valenti thotë se ai dhe ekipi i tij zgjodhën njerëz për studimin, të cilët ata konsideruan se shoferë jo të zakonshëm.

Ata e bënë këtë sepse menduan se shoferet më me përvojë do të kishin një kohë më të lehtë për të përballuar stresin.

 

Studiuesit atëherë kishin pesë gratë që drejtonin të njëjtën rrugë në të njëjtat rrethana në dy ditë të ndryshme. Dallimi i vetëm? Ditën e dytë ata po dëgjonin muzikë instrumentale në makinën e tyre.

Për të gjykuar sesi stresi po prekte gratë, studiuesit përdorën monitorët e rrahjeve të zemrës të bashkangjitura në gjoksin e tyre.

Ndryshueshmëria e rrahjeve të zemrës rritet gjatë relaksimit dhe zvogëlohet gjatë stresit.Kur studiuesit shikuan të dhënat nga monitorët e rrahjeve të zemrës, ata zbuluan se ndryshueshmëria e rrahjeve të zemrës ishte më e madhe kur gratë vozisnin me muzikë, domethënë ishin më të qetë.

Si mund të përdorni muzikë për të menaxhuar stresin tuaj?

Duke pasur parasysh se stresi gjatë ngarjes është një nga rreziqet më të mëdha për komplikime të papritura kardiake, kjo dëshmi shkencore jep rezultate për të motivuar njerëzit të dëgjojnë muzikë gjatë drejtimit, tha Valenti.

Sa i përket llojit të muzikës që duhet të dëgjoni, Baliga tregon për një studim të vitit që sugjeron se muzika klasike e zgjimit ka të ngjarë të vendosë dikë në një gjendje më të qetë.

Valenti dhe ekipi i tij përdornin muzikë instrumentale për studimin e tyre, duke përmendur se përmbajtja gjuhësore në muzikë ka një ndikim të ndryshëm, në varësi të individit.

Për më tepër, një studim i mëparshëm i publikuar raportoi se e njëjta muzikë instrumentale përmirësoi efektet e mjekimit antihipertensiv, tha ai.