A ka lidhje mes grupit të gjakut dhe rrezikut për t’u infektuar me Covid?

Shumica e njerëzve bien në një nga katër grupet e gjakut – A, B, AB ose O.

Zakonisht, lloji juaj i gjakut përbën shumë pak dallim jetën tuaj të përditshme, përveç nëse duhet të bëni një transfuzion gjaku, shkruan CNN, transmeton Insajderi.

Reklame

Sidoqoftë, njerëzit me Tipin A mund të kenë një rrezik më të lartë për t’u prekur Covid-19 dhe për të zhvilluar simptoma të rënda, hulumtimet e fundit kanë sugjeruar, ndërsa njerëzit me gjak tipi O kanë një rrezik më të ulët. Këto rezultate të studimit pasojnë provat nga hulumtimet e kaluara që grupe të caktuara të gjakut janë më të prekshme ndaj sëmundjeve të tjera si kanceri.

Por pse kemi lloje gjaku dhe për çfarë qëllimi shërbejnë ata ende nuk dihet, dhe shumë pak dihet për lidhjet e tyre me viruset dhe sëmundjet. Kuptimi i rolit që luajnë llojet e gjakut do të ndihmonte shkencëtarët të kuptojnë më mirë rrezikun e sëmundjes për njerëzit në grupe të ndryshme gjaku.

Ekzistojnë dy hipoteza në lidhje me lidhjen midis grupeve të gjakut dhe Covid-19, tha Zhak Le Pendu, drejtor hulumtimi në Inserm, një organizatë franceze e kërkimit mjekësor. Njëra është që njerëzit me tipin O janë më pak të prirur ndaj problemeve të mpiksjes dhe mpiksja ka qenë një nxitës kryesor i ashpërsisë së Covid-19.

Ai tha se gjithashtu mund të shpjegohet nga gjasat që virusi të bart antigjenin e grupit të gjakut të personit të infektuar. Si i tillë, antitrupat e prodhuar nga një person me grupin e gjakut O mund të neutralizojnë virusin ne një person me grupin e gjakut A.

Grupi O nuk duhet të mendojë se nuk do të marrin këtë sëmundje. Ata nuk duhet të vrapojnë rrotull kudo dhe të mos mbajnë distancën sociale, por as grupi A nuk duhet të panikosen. /Insajderi.com