Agjencitë turistike do të protestojnë nëse shteti nuk u ndihmon

Hapja e plotë e kufijve, prezantimi i protokolleve si në vendet e tjera të Evropës, mbështetja financiare e pakthyeshme prej 500 euro për ndërmarrjet me deri në pesë të punësuar dhe 1.000 euro për ndërmarrjet me më shumë se pesë punonjës, paga minimale 14.500 denarë, kontributet e paguara, vonesa në pagesa të kredisë, përjashtimi i TVSH-së dhe pagesa e paradhënies deri në fund të vitit, aprovimi i huave pa interes për të gjithë pa asnjë kusht, dhe për ato zgjatjet e aprovuara tashmë të periudhës nga gjashtë në 12 muaj, janë vetëm pjesë e kërkesave të agjencive turistike në vend.

Ata sot njoftuan se do të protestojnë nëse shteti nuk i ndihmon. Siç thanë në konferencë për shtyp para Ministrisë së Ekonomisë, ata nuk kanë punuar fare më shumë se 100 ditë, fitimi i tyre është zero, ndërsa ata kanë shpenzime për qira, fatura… Nëse kjo gjendje vazhdon, shumë prej tyre do të falimentojnë dhe do të detyrohen të mbyllen nga shtatori dhe të mbesin pa punë.

Reklame

Kërkesat i kanë dorëzuar deri tek ministritë e Ekonomisë dhe të Financave më 11 qershor, por deri më tani ata nuk kanë marrë asnjë përgjigje. Për masën e paralajmëruar dje nga ministri Kreshnik Bekteshi, nuk janë informuar, apo askush deri më tani nuk i ka thirrur ata në bisedë.

“Ne nuk duam të përfitojmë, nuk kërkojmë grante të mëdha. Ne duam kushte normale të punës dhe derisa shteti t’i krijojë ato për ne, kërkojmë mbështetje për mbijetesën e biznesit tonë, për mbijetesën e familjeve tona, për të mbuluar shpenzimet. Ne kërkojmë ndihmë të pakthyeshme, sepse nëse përfundimisht na sigurohen kredi, nuk do të kemi fonde për t’i shlyer ato. Jemi disa mijëra të punësuar dhe për fat të keq, nëse gjendja vazhdon kështu, dhe shteti nuk na ndihmon, shumë prej nesh do të falimentojnë, do të detyrohemi të mbyllemi dhe praktikisht nga shtatori do të jemi të papunësuar të rinj. Ne ende jemi duke pritur për periudhën e vdekur, shtator, tetor, nëntor, dhjetor. A mendoni se dikush do të shkojë në natën e Vitit të Ri ose do të udhëtojë në vjeshtë apo do të paguajë për udhëtim në vitin 2021? Njerëzit kanë frikë më herët të harxhojnë paratë e tyre, kanë frikë të mos bllokohen”, tha Ana Maria Alekosva, pronare e agjencisë turistike.

Ndër kërkesat, shtoi ajo, është që agjencitë gjithashtu të përfshihen në masën për kuponët “Pushime në vend”.

Sidoqoftë, agjencitë turistike janë më së shumti kundër vendimit të qeverisë për të hapur kufijtë në kushte të përcaktuara: kur të hyni në vend, të gjithë duhet të tregojnë test (negativ) të koronës jo më të vjetër se 72 orë dhe të vendosen në karantinë 14-të ditore. Ata gjithashtu kanë vërejtje në lidhje me protokollin e autobusit, i cili kërkon shitjen e maksimum 50 për qind të ulëseve.

Agjencitë turistike përbëjnë pothuajse 95 për qind të bizneseve familjare dhe deri më tani, përkundër problemeve të krizës së koronës, pothuajse nuk ka pushime nga puna. Pas kërkesave qëndrojnë 70 deri në 100 agjenci turistike nga shteti.