Alarmojnë mërgimtarët me dokumentacion të skaduar, përmes postës nuk mund të nxjerin të ri

Qytetarët kanë mbetur nëpër botë pa pasaporta, sepse afati i tyre ka skaduar, dhe ata nuk mund të marrin të reja, as të vazhdojnë të vjetrat. Procedura tashmë komplekse tani është e komplikuar edhe më tej nga pandemia, dhe njerëzit tanë, veçanërisht në vendet jashtë ankohen se ata kanë qenë pa dokumente identifikimi për muaj.

Si rezultat, ata nuk janë në gjendje të marrin viza pune, ose të studiojnë, të marrin trajtim mjekësor ose të udhëtojnë. Dhe Sasho Kralj nga Manastiri, i cili jeton në Dallas, në shtetin amerikan të Teksasit, është gjithnjë e më i sigurt se do të mbetet pa pasaportë, sepse vlefshmëria e tij është gati të skadojë. Megjithëse ai aplikoi 8 muaj më parë, procedura nuk ka filluar fare, dhe nuk ka asnjë përgjigje as nga konsullata, as nga Ministritë e Brendshme dhe të Punëve të Jashtme, ku ai dërgoi disa email.

Reklame

Problemi është se jo vetëm unë, por edhe shumë maqedonas të tjerë që jetojnë në botë, me të cilët unë personalisht jam në kontakt, kam një problem në këtë moment për të marrë një pasaportë, pra për të zgjatur pasaportën e tyre. Kjo ngre një ortek problemesh, vendet e punës humbin, qëndrimet vihen në dyshim. Kjo është qesharake sepse ne jetojmë në një kohë të zhvillimit të shpejtë teknologjik dhe kjo mund të zgjidhet lehtësisht, thotë Sasho Kralj.

Ministri i Jashtëm Bujar Osmani thotë se procesi është bllokuar, por që nga marrja e detyrës ai ka aktivizuar 15 ekipe mobile në të gjithë botën që kanë fotografuar më shumë se 7,000 qytetarë që aplikojnë për pasaporta. Ai thotë se ka probleme në vetëm disa vende, por mohon se ky është një fenomen masiv dhe njofton ndryshime ligjore që do të vlejnë pasaportat deri në fund të vitit.

Unë mendoj se ndryshimi ligjor për të zgjatur vlefshmërinë e pasaportave deri më 31 dhjetor do të relaksojë ndjeshëm qytetarët, dhe ne mund të jemi të organizuar të mbulojmë të gjithë qytetarët. Sidoqoftë, bota është në një situatë krize dhe ne jemi duke iu përshtatur kushteve të krizës, thotë Bujar Osmani – Ministër i Punëve të Jashtme.

Njerëzit tanë në diasporë thonë se jo vetëm gjatë pandemisë, procedura është jashtëzakonisht e ndërlikuar dhe në kushte normale, për shkak të së cilës Helena Rosa e cila jeton në Zelandën e Re tashmë ka paraqitur peticion për të thjeshtuar procedurat.

Periudha mesatare e kohës për të marrë një pasaportë për dikë që është jashtë vendit është nga 6, 8 deri në një vit, dhe kemi raste kur në kushte normale njerëzit prisnin për 2 vjet. Ne e patëm peticionin dhe vendosëm që peticioni të mos jetë vetëm për zgjidhjen e menjëhershme të problemit, por të zgjidhet njëherë e përgjithmonë, thotë Helena Rosa.

Për qytetarët në diasporë, zgjatja e dokumenteve të tyre të udhëtimit deri në fund të vitit nuk është një zgjidhje e vërtetë, sepse atëherë është e mundur që ata të përballen përsëri me të njëjtat probleme, nëse vazhdon pandemia.