Artisti i madh Zhani Ciko: Me kryeministrin shqiptar, kurorëzohet barazia e plotë në shtetin ku jetoni

Një tjetër artist i madh shqiptar ka përkrahur idenë e madhe për një kryeministër shqiptar në Maqedoninë e Veriut.

Ky është Zhani Ciko ,muzikanti i njohur shqiptar.

Ai me këtë rast është shprehur se shpirtërisht është i lidhur me shqiptarët këtu .

Të dashur shqiptarë të Republikës së Maqedonisë së Veriut. Shpirtërisht jam i lidhur me ju dhe gjitha proceset që ndodhin atje. Avancimi shqiptar në 20 vitet e fundit si:legalizimi i Universitetit të Tetovës, zgjedhja e kryetarit të parë shqiptar në Parlament, zyrtarizimi i gjuhës shqipe, krijimi i institucioneve kulturore me theks të veçantë Ansamblit kombëtar shqiptar, orientimi i shqiptarëve drejt Natos dhe BE- së e shumë projekte të tjera, tregojnë përpjekjet tuaja për barazi dhe dinjitet” ka thënë Zhani Ciko muzikant . Ideja e kryministrit të parë shqiptar në Republikën e Maqedonisë së Veriut, thotë ai më entuziazmoi pamasë sespe kështu kurorëzohet barazia e plotë në shtetin ku jetoni. Uroj që me 15 korrik, të bashkoheni rreth kësaj ideje të madhe kombëtare dhe ta bëni realitet këtë ëndërr të brezave të tërë!

Ndryshe Si dirigjent i orkestrës Virtuozët e Rinj të Tiranës ka marrë pjesë në Karynthische Sommer (Austri), Aix en Musique (Francë). Në Festivalin Ballkanik në Greqi orkestra u vlerësua si Ansambli më i mirë, ndërsa në prill 1996, në Festivalin Ndërkombëtar Pro Archi në Hungari, fitoi Çmimin e Parë Summa Cum Laude. Në maj 1997 u vlerësua sërish me çmim të parë në Festivalin Evropian të Muzikës në Belgjikë, dhe po atë vit ndërmori një turne në Gjermani, të vlerësuar si nga publiku edhe kritika vendase.

Me orkestrën e harqeve prodhoi 3 videokaseta, si dhe 3 CD në bashkëpunim me firma austriake. Radio të ndryshme, si ORF, DRS, Radio Televizioni Slloven, Radio Televizioni Hungarez, si dhe radiot e Vatikanit, Bavarisë, Zvicrës dhe Suedisë, kanë transmetuar koncerte të kësaj orkestre. Nga viti 1989 deri në 2003 Zhani Ciko ishte Drejtor Artistik i Orkestrës Simfonike të Radios Televizionit Shqiptar (RTSH). Me këtë orkestër, si dhe me Filarmoninë e Prishtinës, ai ka bërë një numër të madh të regjistrimeve , duke dhënë një kontribut të madh në kapërcimin e izolimit kulturor të Shqipërisë.TetovaSot