Bateria që të gjithë do të donim, e mban celularin të karikuar për pesë ditë

Studiuesit australianë pretendojnë se ata zbuluar bateri që mund të mbajë një smartphone të karikuar për pesë ditë ose të drejtojë një makinë elektrike për 1.000 kilometra.

Ekipi nga Universiteti Monash në Melbourne thotë se bateria litium-squfur është më e efektshmja në botë dhe mund të tejkalojë bateritë tradicionale me katër herë.

Shumica e baterive tregtare janë jon-litium, por alternativa litium-squfur ka qenë prej kohësh tërheqëse për shkak të densitetit të tyre më të lartë të energjisë dhe aftësisë për të fuqizuar objektet për më gjatë.

Sidoqoftë, bateritë litium-squfur kanë tendencë të kenë një jetëgjatësi shumë më të shkurtër. Ato përdoren në disa avionë dhe makina, por përpjekjet e mëparshme për t’i çuar ato në prodhim masiv kanë dështuar.

Sipas ekspertëve të baterive Institucioni Faraday, përdorimi i gjerë i baterive litium-squfur përballet me pengesa të mëdha që burojnë nga natyra izoluese e squfurit dhe degradimi i anodës metalike të litiumit.

Grupi, puna e të cilit mori fonde nga qeveria australiane, ka patentuar baterinë e re dhe testimet e mëtejshme janë planifikuar për më vonë këtë vit.