BE akuza Rusisë dhe Kinës për propagandë vaksinash

BE nuk përdor vaksina për qëllime propagandistike, ndryshe nga Moska ose Pekini dhe nuk zbaton “nacionalizmin e vaksinave”, tha sot presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel, duke dënuar “ndalimet e eksportit” të Shteteve të Bashkuara dhe Britanisë së Madhe – të cilat është Londra, megjithatë mohohet.

“Ne nuk e lejojmë veten të mashtrohemi nga Kina dhe Rusia – regjime me vlera më pak të lakmueshme se tonat, kur ata kryejnë” operacione “shumë të kufizuara, por të përhapura për furnizimin e vaksinave në vendet e tjera, veçanërisht në zhvillim,” tha Michel në një tekst të botuar në internet.

Reklame

Për shkak të fushatës së ngadaltë të vaksinimit në BE, disa shtete anëtare iu drejtuan vaksinave që nuk janë miratuar ende nga rregullatori evropian: Hungaria ka filluar të jep vaksinën ruse “Sputnik V” dhe kineze “Sinopharm”.

“Sputnik V”, testimi i të cilit filloi nga Agjencia Evropiane e Barnave, do të prodhohet në korrik në Itali. Por Brukseli, i cili nuk e ka fshehur mosbesimin e tij ndaj përgatitjes, nuk ka ndërmend miratimin e vaksinës ruse tani për tani.

 

“Rusia dhe Kina kanë vaksinuar gjysmën e më shumë njerëzve sesa BE,” tha Charles Michel, duke mbrojtur fushatën e vaksinimit të BE-së. Presidenti i Këshillit tha se ai ishte “i tronditur” që BE u akuzua për “nacionalizëm vaksinash”, pasi kishte krijuar një mekanizëm për kontrollimin e eksportit të vaksinave të prodhuara në BE.