Biden udhëheq në këto 3 shtete kryesore, ku Trump i fitoi në 2016

Kandidati demokrat për postin e presidentit, Joe Biden udhëheq ndaj rivalit të tij, republikanit Donald Trump në disa prej shteteve kryesore të SHBA-ve që janë dhe dominuese për zgjedhjet e 3 nëntorit.

Sipas medias amerikane në Uashington, The Hill, Biden shihet dominues në shtetet e Karolinës së Veriut, Florida dhe Pensilvani më pak se një javë nga Dita e Zgjedhjeve. Kjo sipas një sondazhi të ri në fushën e betejës Hill/ Harris.

Reklame

Janë pikërisht këto tre shtete ku Trump fitoi në betejën e katër viteve më parë për president në 2016-ën kundër Hillary Clinton. Këto mund të jenë edhe si shifra paralajmëruese për presidentin Trump.

“Pozicioni i Joe Biden në shtetet kryesore që lëvizin javën e fundit sugjeron që Trump deri më tani nuk ka qenë në gjendje të gjenerojë vrull të mjaftueshëm për të mbyllur hendekun”, tha sondazhi Mark Penn.

“Të tre shtetet mbeten në kufijtë e hapjes, por rritja e rasteve të viruseve dhe shpenzimet masive të Bidenit po e bëjnë të vështirë betejën e Trump,” shtoi ai.

Florida

Biden kryeson Trump me 3 pikë në Florida, 50 për qind në 47 për qind, brenda kufirit të gabimit të sondazhit. Tre për qind thanë se nuk ishin të sigurt ose nuk e dinin.

Të dhënat janë reflektuese të sondazheve të tjera të fundit nga shteti i Diellit që tregojnë një garë të ngushtë. Një sondazh i Universitetit Quinnipiac lëshuar të Enjten tregoi që Biden u rrit me 3 pikë në Florida, 45 për qind në 42 përqind.

Mesatarja e sondazheve të Real Clear Politics tregon Biden me 7.7 pikë përqindje. Ndërsa Biden vazhdon të udhëheqë me votuesit hispanikë, fushata e tij është e përqendruar në mënyrë aktive për t’u bërë thirrje më shumë komuniteteve hispanike në këtë shtet duke pasur parasysh garën e ngushtë që po zhvillohet.

Pesëdhjetë e katër për qind e hispanikëve të anketuar në shtet thanë se mbështesnin Biden, ndërsa 43 për qind thanë se mbështesnin Trump, sipas sondazhit.

“Në Florida, Trump ka një votim të fortë Latino për një Republikan por ka probleme me gratë e moshuara të shqetësuara për [koronavirusin]”, tha Penn.

Të dy kandidatët përqendruan forcat në Florida të Enjten, me Biden duke zhvilluar tkaime në Tampa, e cila ndodhet në njërin skaj të korridorit thelbësor të shtetit I-4. Ish-zv.presidenti zhvilloi gjithashtu një tubim në Broëard County në Florida.

Biden vuri në dukje shqetësimet rreth koronavirusit në shtet të Enjten, duke u zotuar se ai do të punonte për “të mbyllur virusin”.

Pesëdhjetë e pesë për qind e votuesve në Florida thanë se ata besojnë se Biden do të bëjë një punë më të mirë në trajtimin e pandemisë, ndërsa 45 për qind thanë se kanë të njëjtën gjë për Trump, sipas sondazhit.

Pensilvania

Në Pensilvani, Biden udhëheq Trump me 51 për qind në 46 për qind, sipas sondazhit. Tre për qind thanë se nuk ishin të sigurt ose nuk e dinin për kë do të votonin.

Biden gjithashtu drejtoi në një sondazh të Quinnipiac të lëshuar të Enjten, duke treguar atë 51 për qind në 44 për qind mbi presidentin. Mesatarja e sondazheve të RealClearPolitics tregon që Biden kryeson Trump me 4.3 pikë.

Trump bëri fushatë në Keystone State të hënën, duke u përqendruar në çështjet ekonomike dhe të energjisë.

Ky shtet ishte çelësi i fitores së papritur të Trump katër vjet më parë, kur ai fitoi ngushtë shtetin me afërsisht një pikë. Fushata e Trump kishte kaluar kohën duke u fokusuar klasës punëtore të bardhë në shtet, për të cilin shumë thanë se ishte injoruar gjerësisht nga Demokratët.

Sondazhi i fundit i fushës së betejës tregon Trump që kryeson me 51 për qind të votuesve të bardhë, ndërsa Biden është afër prapa me 46 për qind mbështetje nga blloku i votimit.

Penn vuri në dukje mbështetjen e fortë të Trump midis votuesve rurale të Pensilvanisë, por pranoi forcën e Biden në periferi. “Në Pensilvani, Trump ka një mbështetje të fortë rurale, por po mbështetet nga Biden në periferi, ku Demokrati kryeson me një diferencë të gjerë”, tha ai.

Karolina e Veriut

Në Karolinën e Veriut, epërsia e Biden është shumë më e ngushtë, pasi ai e çon Trump 49 për qind në 48 për qind. Tre për qind e të anketuarve thanë se nuk ishin të sigurt. Rezultatet përputhen me sondazhet e tjera të fundit në shtetin Tar Heel. Biden kryeson me vetëm 0.6 përqind, sipas mesatares së sondazheve të Real Clear Politics.

Sondazhi tregoi një ndarje të ashpër racore në shtet, me 60 përq ind të votuesve të bardhë që thanë se mbështesnin Trump dhe 38 për qind mbështetnin Biden. Nëntëdhjetë e një për qind e votuesve me ngjyrë thanë se mbështesnin Joe Biden dhe vetëm 6 për qind thanë të njëjtën gjë për Trump.

“Në Karolinën e Veriut, Trump po merr pak ose aspak votim të njerëzve me ngjyrë dhe është në periferi për të mbyllur çështjen si një shtet fitues,” tha Penn.

Biden kaloi drejt fitores përmes juglindjes në zgjedhjet paraprake të Demokratëve në fillim të këtij viti, falë pjesës më të madhe të galvanizimit të tij të votës së njerëzve me ngjyrë në rajon. Demokratët shpresojnë që pjesëmarrja e madhe nga grupi do të ndihmojë Biden të marrë të njëjtat rezultate në nëntor.

Biden gjithashtu ka një epërsi prej 10 pikësh ndaj Trump midis votuesve me origjinë nga Amerika Latine, 42 për qind në 52 për qind.

Sondazhet e fushës së betejës Hill / Harris u kryen në internet midis votuesve të mundshëm nga Harris brenda Florida (1,148 votues të mundshëm), Karolina e Veriut (903 votues të mundshëm) dhe Pensilvania (901 votues të mundshëm) midis 26-29 tetor.

Rezultatet u peshuan midis votuesve të regjistruar për moshën brenda gjinisë, rajonit, racës / etnisë, të ardhurave, arsimit, partisë politike, vendndodhjes dhe ideologjisë politike, kur ishte e nevojshme për t’i lidhur ato me proporcionet e tyre reale në popullsi dhe më pas u filtruan nga votuesit e mundshëm./ Gazeta Shqip