Bild-i gjerman me raport sekret: Ja si dhe pse Kina e mashtroi botën!

Advertisment

Kina raportohet se ka gënjyer botën në lidhje me epideminë e virusit koronar në mënyrë që të fitojë një avantazh dhe të mbledhë furnizime me maska ​​mbrojtëse në tregun ndërkombëtar para se të bëhej malli më i kërkuar.

Të paktën, sipas një raporti sekret amerikan të botuar nga tabloidi gjerman Bild. Këto janë katër faqe të një raporti sekret të Departamentit Amerikan për Sigurinë e Brendshme që thotë se Kina ka mashtruar botën dhe fshehur informacione për virusin koronar për të pajisur veten me pajisje mbrojtëse nga pjesa tjetër e botës sa më shpejt të jetë e mundur.

Reklame

Përmbajtja e saj sugjeron që Kina ka fshehur epideminë në mënyrë që të furnizohet me pajisje mjekësore, përfshirë maska ​​mbrojtëse. Bild deklaron se Kina me qëllim minimizoi virusin në fillim të janarit. Në të njëjtën kohë, ato rritën ndjeshëm importet e pajisjeve mjekësore dhe ulën ndjeshëm eksportet.

I njëjti raport thotë se Pekini, në mënyrë që të sigurojë hapësirë ​​për manovrim me blerjen e këtyre llojeve të produkteve, ka vonuar publikimion e të vërtetës. Ata porositën sasi të mëdha maskash mbrojtëse, doreza dhe platforma kirurgjikale dhe pajisje të tjera mjekësore të nevojshme për të luftuar përhapjen e infeksionit.

Në mënyrë të ngjashme, askush në Organizatën Botërore të Shëndetit (OBSH) nuk ishte në dijeni të zhvillimeve në Kinë në kohën e pandemisë.

Gjithashtu, Kina ka heshtur mjekët që paralajmëruan publikun në fillim të janarit për shfaqjen e një lloji të ri të koronës, shkruan Bild.

Një nga pasojat e sjelljes kineze është mungesa e pajisjeve mbrojtëse në tregjet botërore, gjë që e ka bërë të vështirë luftimin e virusit në vende të tilla si Italia dhe Spanja, shkruan Bild.

Donald Trump dhe SHBA pretendojnë se virusi doli nga një laborator në Wuhan dhe madje u lëshua me dashje në botë. Informacioni nuk është ende i disponueshëm në raportet zyrtare, megjithëse zyrtarë të inteligjencës amerikane kanë premtuar ofrimin e tij sa më shpejt që të përfundojnë hetimet. Edhe Trump ka deklaruar këto ditë se ai ka prova shumë të forta për të mbështetur këtë teori, por që nuk duhet ta bëjë atë publik.

Kina kundërshton me forcë histori të tilla. Një raport i Departamentit të Sigurisë së Brendshme të SHBA gjithashtu paralajmëron një hulumtim të rrezikshëm në një laborator spiun, ku një virus i ri dyshohet se u shfaq në dhjetor.

Veçanërisht i rëndësishëm është fakti që Kina mohoi transmetimin e virusit nga njeriu në njeri më 20 janar, megjithëse të dhënat ekzistonin në dhjetor të vitit të kaluar. Kina gjithashtu akuzohet për shkatërrimin e mostrave të virusit dhe censurimin e botimeve shkencore mbi virusin.

Sekretari i Shtetit Mike Pompeo ka njoftuar se SHBA do të marrin përgjegjësinë, përfundon Bild. /tesheshi.com/