Bill Gates optimist: Deri në vjeshtë do t’i kthehemi një lloj normaliteti

“Do të isha i shokuar nëse në vjeshtë një numër i madh i shkollave do të vazhdonin mësimin nga distanca (online). Akoma duhet të arrijmë të bindim veten që të marrin vaksinat, e në veçanti në vendet e varfra. Duhet të tregojmë që njerëzit tonë më të mençur po marrin vaksinën, dhe se ajo vepron për mirë”, ka filluar intervistën Bill Gates.

Sipas miliarderit amerikan edhe nëse rritet përqindja e personave të vaksinuar, nuk do të mund t’i rikthehemi normalitetit brenda një kohe të shkurtër, transmeton Telegrafi. Në pjesët tjera të botës, ndoshta deri në fund të vitit të ardhshëm, derisa të arrihet përqindja e kënaqshme. Themeluesi i kompanisë Microsoft, kujton se si dikur janë nevojitur 20 vite që vaksinat të arrijnë nga pjesët e pasura të botës në vendet që janë në zhvillim e sipër.

“Megjithatë tani është një situatë më mirë, por ende nuk është akoma e kënaqshme. Mendoj se deri në vjeshtë do t’i rikthehemi një lloj normaliteti”, ka shtuar Gates në intervistën e dhënë me rastin e publikimit të librit “Si të shmanget katastrofa klimatike”, që ka arritur të jetë libri më i shitur.

“Mund të më akuzoni që në përgjithësi jam person optimist”, tha Gates duke kujtuar të kaluarën e tij specifike si person që braktisi shkollën, themeloi kompaninë nga fusha e teknologjisë informative, fondacionin e tij që edhe sot funksionon në mënyrë të përkryer. Ai ka theksuar se lufta kundër ndryshimeve klimatike në vete është një sfidë shumë e rëndë. E lidhur me këtë, më së shumti Gatesin e brengos mungesa e vullnetit politik për zgjidhjen e këtij problemi, e në veçanti mendon se të rinjtë nuk e dinë rëndësinë e këtij problemi global. Përveç kësaj, Gates beson se duhet marrë vendime afatgjate politike që do të shtynin industritë e mëdha, që në mënyrë radikale të investojnë në infrastrukturë për një të ardhme më të mirë. Vetëm në dy faqet e fundit të librit, Gates ka folur për problemin e anashkalimit të ndryshimeve klimatike.

“Në njëfarë mënyrë kam pasur për qëllim që njerëzit t’i bindi se lehtë është të zgjidhet problemi, e jo të mendojnë që nuk ekziston kurrfarë problemi. Keni katër kampe: Në të parin thonë se nuk ka ndonjë problem. Në të dytin, thonë se ekziston problemi, por është lehtë të zgjidhet. Në taborin e tretë problemi është i pamundur të zgjidhet dhe se akoma duhet vazhduar me tempon e njëjtë. Në të katërtin keni prej atyre që thonë: a) është e rëndësishme, b) shumë e rëndësishme, por një problem i rëndë dhe c) nuk është e vështirë por nuk kemi mundësi ta zgjidhim”, thotë Gates. Sa i përket veturave elektrike, Gates beson se në 15 vitet e ardhshme në segmentin e automjeteve do të avancohet dukshëm, ku mbushës për këto vetura do të ketë në çdo kënd dhe se për vetëm 15 minuta do të mbushet plotësisht bateria. Kreu i Microsoftit ka folur edhe për kriptovalutet dhe problemin e shpenzimeve enorme të energjisë elektrike, të nxitur nga “mining” i kriptovalutave – ku ky faktor ndikon dukshëm në ndryshimet klimatike duke rikthyer botën pas sa i përket emetimit të gazrave. “Kritikat e mia në llogari të Bitcoinit nuk janë të theksuara dukshëm në shpenzimin enorm të energjisë elektrike. Besoj në valutat digjitale për transaksione të shpenzimeve të vogla, por Bitcoini nuk e ka bërë këtë sepse nuk e konvertoni në kartëmonedhë. Këta djemtë me Bitcoin nuk kanë bërë asgjë”, ka shtuar ai. Në librin e tij më të fundit ka folur edhe për gjeo-inxhinierinë si zgjidhje për ndryshimet klimatike. Aktualisht debati më i madh është nëse edhe eksperimenti më i vogël sa i përket kësaj çështje do të duhej të lejohej. Është një çështje shumë kontroverse.