Biznes me varrimin e të vdekurve nga Covid 19?

Advertisment
HTML Image as link

A bën dhe kush merret me funeralet e të vdekurve nga Covid-19? Pas vjedhjes së të vdekurit nga spitali i Strumicës dhe thirrjeve në rrjetet sociale për mbledhjen e fondeve në vlerë prej 600-700 euro të destinuara për një varrim, shtrohet pyetja se sa kushton vërtet varrosja e një personi me Covid-19.

Ne shkuam në kërkim të përgjigjeve, duke u paraqitur si familja e një të vdekuri nga Covid 19 në Shtip, trupi i të cilit do të transportohet dhe varroset në Radovish. Ne gjithashtu morëm llogaritje të ndryshme nga kompani të ndryshme funeralesh. Dallimet në ofertat janë nga 70 në një 400 euro. Njëra nga kompanitë në Shtip na ofroi një pako transporti, arkivoli dhe dezinfektimi të mjeteve të transportit për 30,000 denarë. Një tjetër për 35,000 denarë. Ata na shpjeguan se çmimi ishte i lartë sepse kishim nevojë për një qese të veçantë PVC në të cilën ishte mbështjellë trupi i të ndjerit, si dhe një arkivol prej kallaji i cili më pas u vendos në një prej druri. Ata gjithashtu na thanë se duheshin dezinfektues, duke theksuar se duhet të paguanim menjëherë. Zbritjet për rastet sociale dhe familjet e varfra u vendosën që të mos i bënin.

Reklame Reklamë:
Qries

Dhe atje, kur dikush është në dëshpërim dhe pa para, ka ende kompani humanitare që kanë një mision ndryshe nga thjesht biznesi i pastër. Gjegjësisht, dy ditë më parë ata organizuan një varrim të një të vdekuri nga Radovishi i cili ishte pozitiv për virusin corona për vetëm 12 mijë denarë. A është e mundur që kemi pyetur? Pronari i ndërmarrjes nënshkroi një marrëveshje humane me xhaminë e Shtipit, e cila nga ana tjetër i përjashtoi besimtarët nga të gjitha tarifat për ritet fetare në funerale. Pronari i tha Alpha se ai nuk donte të reklamonte njerëzimin, por tha se nuk mund të bëhej fitim nga dhimbja dhe mungesa e parave të njerëzve.

– Dje kemi nënshkruar një marrëveshje dhe menjëherë kemi pasur një vdekje. Operatori transportoi të ndjerin e ndjerë nga Covid 19 në Radovish për 12,000 denarë. Përndryshe, të tjerët na kërkuan 600 euro dhe plus transport për në Radovish 70, që do të thotë rreth 670 euro – tha Xhevxhet Zejnelov – nga Bordi i Xhamisë së Shtipit.

Pronari nuk donte të komentonte mbi shumat përrallore të konkurrentëve, por veçoi një informacion të rëndësishëm. Gjegjësisht, sipas tij, protokolli për një trup të vdekur me Covid 19 nuk thotë askund se është e nevojshme të vendosni të ndjerin në një arkivol prej kallaji dhe ta mbyllni atë në mënyrë hermetike. Arkivoli prej druri është izolim i mjaftueshëm, shpjegon ai. Ai e përfundoi bisedën me mendimin se në një humbje dhe panik të tillë në të cilin ndodhet familja, është gabim të mos ju paraqiten të gjitha opsionet.

Pyetja është se kush rregullon një biznes të tillë dhe pse familjet këmbëngulin të paguajnë shuma të mëdha për arka prej kallaji?