Britani e Madhe/Kufizimet e koronavirusit mund të zgjasin për 6 muaj ose edhe më gjatë

Bllokimi i koronavirusit mund të zgjasë për gjashtë muaj apo edhe për një kohë të gjatë, paralajmëroi sot nënkryetarja e qeverisë mjekësore në Britaninë e Madhe, transmeton Indeksonline.

Dr Jenny Harries tha në një konferencë shtypi të Downing Street se njerëzit nuk duhet ta shohin krizën si diçka që do të rritet brenda disa javësh.

Ajo tha se nuk do të jetë e qartë nëse masat ‘distancuese sociale’ po funksionojnë për dy ose tre javë të tjera – me vdekjet që do të rriten më tej.

Por edhe nëse ndodh, rikthimi në një “mënyrë normale të jetës” menjëherë mund të çojë në një kulm të ri katastrofik të infeksioneve, tha ajo.

Dr Harries tha që njerëzit kishin marrë ‘mjaft kohë për t’u mësuar në këtë mënyrë të re të të jetuarit’, por kishte prova se vendi po bëhej më i mirë në distancimin shoqëror.

Ajo shtoi: ‘Theështja e tre javëve është që ne të shqyrtojmë se ku jemi dhe të shohim nëse kemi pasur një ndikim të përbashkët në shpatin e kurbës.

“Por unë mendoj ta bëjmë të qartë për publikun nëse jemi të suksesshëm do të kemi rrëzuar majën e asaj kurbe, e cila është e shkëlqyeshme, por nuk duhet që atëherë t’i kthehemi papritur mënyrës sonë të të jetuarit që do të ishte mjaft e rrezikshme.

‘Nëse ndalemi, të gjitha përpjekjet tona do të harxhohen dhe ne mund të shohim potencialisht një kulm të dytë.

“Kështu që me kalimin e kohës, ndoshta gjatë gjashtë muajve të ardhshëm, do të kemi një rishikim tre-javor”.

Boris Johnson ka shprehur më parë optimizëm se Mbretëria e Bashkuar mund të ‘kthejë valën’ në shpërthimin brenda ’12 javëve’.

Por dokumentet qeveritare nga këshilltarët shkencorë kanë sqaruar se ata po parashikojnë një afat kohor më të gjatë.

Numri zyrtar i vdekjes së koronavirusit në Mbretërinë e Bashkuar u rrit me 209 brenda 24 orëve nga 1.019 në 1.228 sot./Indeksonline