Çekia kërkon të blejë vaksinat e AstraZenecas nga Danimarka

One of the packs of the vaccine Covid-19 AstraZeneca arrived in Liguria. Genoa, 10 February 2021. ANSA/LUCA ZENNARO
Advertisment
HTML Image as link

Pas vendimit të Danimarkës për të ndërprerë përdorimin e vaksinës AstraZeneca, Republika Çeke ka shprehur dëshirën për të marrë atë vaksinë të tepërt.

“Ne jemi gati të blejmë vaksinën AstraZeneca nga Danimarka”, shkroi Ministri i Brendshëm i Çekisë, Jan Hamacek. Vaksina AstraZeneca është sulmuar javët e fundit, pasi ekziston shqetësimi në rritje që përdorimi i saj mund të shkaktojë mpiksje vdekjeprurëse të gjakut.

Reklame

Disa vende e kanë kufizuar përdorimin e vaksinës, por Danimarka e ka çuar atë një hap më tej dhe ka pezulluar plotësisht përdorimin e saj për tani. Por oferta e Republikës Çeke tregon se disa vende ende duan të vaksinojnë popullatën me këtë vaksinë.

Tani për tani, nuk është e qartë nëse shitjet e tilla midis dy vendeve janë të lejuara sipas rregullave të BE-së. Danimarka nuk e ka përjashtuar mundësinë e ri-përdorimit të kësaj vaksine.

 

Qeveria Çeke është kritikuar për marrëveshjen e ngadaltë të vaksinimit. Deri më tani, 768,250 nga 10.7 milionë çekë janë vaksinuar plotësisht.