Çfarë do të ndodhë kur popullsia e Botës të zvoglohet?

Rënia e niveleve të fertilitetit mund të nënkuptojë që në shumicën e vendeve të botës popullsitë e tyre të zvogëlohen deri në fund të shekullit.

Bota do të duhet të fillojë të llogarisë me pasojat e një popullsie më të vogël, më të vjetër, shkruan BBC, transmeton Insajderi.

Reklame

Mund të jetë një lajm i mirë për vendet e varfra

Ne po shohim situata shumë të ndryshme në pjesë të ndryshme të botës.

Rënia e niveleve të fertilitetit – numri i lindjeve për grua, sipas përcaktimit zyrtar – dhe zhvillimi ekonomik ka tendencë të shkojë paralelisht.

Edukim më i mirë dhe mundësi për karrierë për gratë, qasje në kontracepsion dhe abort dhe nivele më të ulëta të vdekshmërisë së fëmijëve, do të thotë që gratë mesatarisht kanë më pak fëmijë.

Pra, për vendet me të ardhura më të ulëta, niveli i lindjeve në rënie mund të parashikojë standarde më të mira të jetesës.

Njerëzit mund të pensionohen pa shumë shqetësime

Por ata mund të duhet të punojnë shumë më gjatë.

Dhe ata mund të mos jenë aq presion në sistemin e kujdesit shëndetësor, nga frika. Shumë shqetësime për përkujdesjen ndaj një popullsie në plakje supozojnë se të gjithë do të jenë të sëmurë në pleqëri.

Por, si dhe jetëgjatësia, bota është fokusuar në “jetëgjatësinë e shëndetshme”.

Qeveritë do të duhet të hapin kufijtë

Shkalla e pjellorisë dhe jetëgjatësia janë dy pjesë të ekuacionit kur bëhet fjalë nëse një popullatë po rritet ose po zvogëlohet. E treta është migrimi.

Vendet që përfundojnë me popullsi shumë më të vogël të të rinjve mund të dëshirojnë ose kanë nevojë për të tërhequr të rinjtë nga diku tjetër.

Bota mund të bëhet edhe më e përzier sa i përket aspektin kulturor dhe etnik.

Ndoshta do të jetë e mirë për mjedisin

Një popullsi në tkurrje është “një gjë e mirë” për mjedisin, sipas Prof Harper.

Është jashtëzakonisht e vështirë të thuash se çfarë do të ndodhë me gjendjen e ekonomisë në një afat më të gjatë.

Nëse bota bëhet më e pasur dhe konsumon më shumë pavarësisht nga numri i njerëzve që zvogëlohen, fitimet mjedisore nuk janë të garantuara.

Po ashtu, ndërsa pasuria dhe ndotja kanë pasur lidhje gjatë shekullit të kaluar, vitet e fundit janë vendet më të pasura ato që kanë arritur të zvogëlojnë emetimet e tyre të CO2 duke investuar në teknologji. /Insajderi.com