Çfarë po ndodh, ‘Stromboli’ shpërthen sërish, frikë në ishull

Advertisment

Një vit më parë vullkani me emrin ‘Stromboli” në brigjet e ishullit italian të Siçilisë prodhoi një “zhurmë të fortë”, teksa më vonë shpërtheu.

E njëjta gjë ka ndodhur dhe mëngjesin e sotëm. Një shpërthim i fortë, rrjedhje zjarri që ishte drejtuar drejt qëndrës së banuar dhe një re e madhe tymi në qiell janë parë në ishull.

Reklame

Ishte ora pesë e mëngjesit kur Strambloi zgjoi të të gjithë ishujt e Aelosë me një ulërimë të fortë dhe dridhje.

Ndërsa nga pikëpamja sizmike u regjistruar një sekuencë e shkurtër e ngjarje shpërthyese dhe një rritje në amlitudën e dridhjes së vullkanit.

Për fat të mirë nuk u regjistrua asnjë dëmtim pasi vullkani monitorohet vazhdimisht nga Insituti i Vullkanologjisë pas dy shpërthimeve .

Gjithashtu pas fenomenit të ndodhur nëj vit më parë vullkani është mbajtur gjithmonë në vëzhgim nga ekspertet dhe eskursionet në kratere janë ndaluar edhe pse sjellin me qindra turist në ishull çdo ditë.