Çka blejnë zviceranët në kohën e koronavirusit

Kriza ka zhvendosur përparësitë e njerëzve, shkruan “NZZ jam Sonntag”, burimi i së cilës është një studim nga banka Postfinance.

Për shembull, pasi masat e ashpra u futën në mes të marsit ata kanë shpenzuar 53% më pak për higjenën dhe kozmetikën sesa një vit më parë. Pse të vishni make-up nëse nuk dilni kurrë nga shtëpia, pyet gazeta, përcjell albinfo.ch.

Shpenzimet për rroba kanë rënë për më shumë se gjysmë dhe shpenzimet për këpucë me më shumë se 80%. Shërbimet themelore janë bërë më të rëndësishme, me konsumatorët zviceranë që shpenzojnë dukshëm më shumë (+ 18.6%) për ushqim, përcjell tutje albinfo.ch.

Për më tepër, ushqimi po shpërndahet më shpesh. Për shkak se pijet dhe restorantet janë të mbyllura, shpenzimet për furnizim ushqimi ranë.

Për shkak se vështirë se lejohen aktivitete të kohës së lirë, ju duhet të vrisni kohën në shtëpi në një mënyrë tjetër, vazhdon. Shpenzimet për komunikim dhe media janë rritur shumë. Por zviceranët me sa duket nuk po mendojnë vetëm për veten e tyre. Ata kanë shpenzuar rreth një të pestën më shumë për dhurime gjatë krizës, sipas anketës, përcjell tutje albinfo.ch.

Shumë prej nesh do të bien përsëri në zakonet tona të vjetra të konsumatorit, kur gjërat të kthehen në normale, gazeta komenton, por koronavirusi do të lërë shenjën e tij.