Çka duhet të bëni nëse iu humb leja e punës në Zvicër?

AdvertismentCustom Text

Marrja e një leje qëndrimi ose pune në Zvicër nuk është gjithmonë e lehtë, kështu që humbja e saj mund t’ju çojë në çrregullim. Këtu janë hapat që duhet të ndërmerren për rivendosjen e këtij dokumenti të rëndësishëm

Nëse jeni një shtetas i huaj i punësuar në Zvicër (ose thjesht jetoni këtu), leja juaj është një pasuri shumë e vlefshme.

ReklameCustom Text

Por, çfarë duhet të bëni nëse iu humb?

Para së gjithash, mos u frikësoni. Nuk është fundi i botës – megjithëse mund të duket kështu – dhe kjo nuk do të thotë që do të hidheni jashtë Zvicrës.

Ju do të duhet të kërkoni një zëvendësim nga kantoni juaj i banimit, një proces që zakonisht është mjaft i efektshëm.

Këtu janë hapat që duhet të ndërmerrni:

Së pari, ju duhet të njoftoni humbjen / vjedhjen në polici në vendbanimin tuaj, e cila do të lëshojë një raport.

Më pas duhet ta sillni këtë certifikatë në departamentin e popullsisë të administratës suaj lokale (Einwohnerkontrolle në gjermanisht, contr desle des habitants në frëngjisht dhe Controllo abitanti në italisht), i cili është përgjegjës për të gjitha çështjet që lidhen me qëndrimin në një komunë të caktuar, përcjell tutje albinfo.ch.

Në disa raste, ju mund të gjeni në internet një formular që kërkon një zëvendësim, ta shtypni, ta plotësoni dhe ta sillni me vete në zyrën e administratës.

Kur të shkoni atje, sillni pasaportën tuaj, një foto të pasaportës, si dhe raportin e policisë për humbjen / vjedhjen. të lejes.

Një leje dublikate do t’ju lëshohet, megjithëse tarifa për këtë shërbim dhe koha që duhet për të marrë një leje të re ndryshon nga një kanton në tjetrin, dhe gjithashtu varet nga lloji i lejes që po zëvendësoni.

Çfarë ndodh nëse leja juaj humbet / vidhet jashtë vendit?

Në këtë rast, procedura është pak më e komplikuar (ose shumë më e komplikuar, në varësi të burokracisë së një vendi).

Siç është rasti në Zvicër, së pari duhet të njoftoni humbjen / vjedhjen në policinë lokale dhe ta sillni raportin në një Ambasadë ose Konsullatë Zvicerane, e cila do të lëshojë një dokument të përkohshëm që ju lejon të ktheheni në Zvicër.

Kjo, megjithatë, do të marrë ca kohë, pasi përfaqësimi i huaj do të duhet të kontaktojë kantonin që lëshoi ​​lejen tuaj.

Sapo të ktheheni në Zvicër, duhet ta dërgoni këtë dokument në zyrën tuaj lokale Einwohnerkontrolle / contrôle des habitants / controllo abitanti dhe të kërkoni një leje të re, si më sipër.

Sidoqoftë, vini re se sapo të lëshohet një leje zëvendësimi, origjinali është i pavlefshëm, kështu që nëse ndodh që ta gjeni më pas, mos e përdorni.