Çka e shkaktoi rënien nga qielli të mbi 120 zogjve në Zvicër?

Është dhe mbetet një rast misterioz. Rreth 120 zogj të ngordhur u gjetën në Triboltingen TG më 29 Shkurt. Zogjtë shtriheshin në anë të rrugës dhe padyshim kishin rënë nga qielli sikur të ishin gurë. Ajo që çoi saktësisht në vdekjen e zogjve është ende e paqartë sot, Këta zogj karakteristik për këtë rajon, në vend quhen si yje apo yjorë.

Studimet në Universitetin e Bernit kanë treguar se zogjtë kishin një frakturë të kafkës dhe gjakderdhje nga mushkëritë. Livio Rey nga Stacioni Ornitologjik Sempach shpjegon: “Këto dëmtime zakonisht ndodhin kur zogjtë kanë një përplasje”.

Për të dhe ekspertët e tjerë të shpendëve, mund të ketë ndodhur një përplasje me një automjet ose një ndërtesë dhe kjo konsiderohet si shkak real i mundshëm për ngordhjen e tyre.

.“Asnjë zog i vogël i dërguar në laborator nga qendra ornitologjike nuk është zbuluar se është helmuar nga pesticidet. Kjo ka më shumë të ngjarë të ndodhë tek zogjtë grabitqarë. Se shpesh janë grupe të tilla zogjsh (të quajtura si yje) që gjenden të vdekura është për shkak të natyrës biologjike të tyre.

Ato shpesh rrijnë në gëmusha të dendura dhe afër njerëzve. Dhe kjo është arsyeja pse mund të ndodhë që mbi 100 zogj të fluturojnë në një kamion”, sqaron Livio Rey, përcjell in7.