Çmimet e naftës në SHBA bien në nivelin më të ulët 21 vjeçar, ndërsa kërkesa shteron

Çmimet e naftën në Amerikë kanë rënë në një nivel që nuk është parë që nga viti 1999, pasi kërkesa është shteruar.

Çmimi i një fuçie në West Texas Intermediate (WTI), si pikë referimi për naftën amerikane, ra me 14%, në 15.65 dollarë në tregjet aziatike këtë të hënë.

Tregu i naftës gjendet në një presion të madh gjatë pandemisë së koronavirusit, pasi ka pësuar një rënie të madhe të kërkesës.

Në SHBA tani është duke u luftuar për të përballuar tepricën e naftës, duke dobësuar më tej çmimet.

Industria e naftës është duke luftuar me kërkesën e ngadaltë dhe luftën midis prodhuesve për uljen e prodhimit.

Në fillim të këtij muaji, anëtarët e Opec dhe aleatët e saj më në fund ranë dakord një marrëveshje për të zvogëluar prodhimin global me rreth 10%. Marrëveshja ishte ndërprerja më e madhe në prodhimin e naftës që ishte bërë ndonjeherë.

Por disa analistë thanë se shkurtimet nuk ishin aq të mëdha sa të sillnin ndryshime.

Nafta Brent, standardi i përdorur nga Europa dhe pjesa tjetër e botës, ishte pak më e dobët, duke zbritur me 0.8%, në 27.87 dollarë për fuçi./BBC