CNN Greece: Athina, Shkupi dhe Beogradi do të ndërtojnë kanal që do ta ndryshojë gjeografinë e Ballkanit

Greqia, Maqedonia dhe Serbia duan të ndërtojnë një kanal që, sipas ish shefit te Qeverise greke Alexis Tsipras, “mund të ndryshojë gjeografinë e Ballkanit”. Kjo është ajo që gazeta gjermane Die Welt thekson duke iu referuar planeve për të ndërtuar një kanal që lidh Danubin me Mesdheun

Sic raporton CNN ne gjuhen greke : Është një “punë mbresëlënëse” që synon lidhjen e Danubit përmes Moravës me Axios, dhe Gjirin Termaik, në perëndim të Selanikut për në Egje”- thuhet në raport. Nëse projekti zbatohet, do të jetë një nga më të mëdhenjtë në Evropë.

Reklame

Vlerësimet sugjerojnë se projekti mund të arrijë një kosto prej 17 miliardë euro. Ndërtimi i kanalit mund të bëhet brenda gjashtë muajve, sapo të gjenden investitorët, ndërsa është sqaruar më tej se kompanitë kineze kanë treguar interes. Die Welt i referohet Yannis Boutaris, kryetari i bashkisë së Selanikut, i cili tha se gjatë vizitës së tij në Shkup, Presidenti maqedonas Stevo Pendarovski i dha atij një video që përshkruante ëndrrën për këtë kanal.

“Ëndrra e një kanali. Një projekt ambicioz në Ballkan: grekët serbët dhe maqedonasoverioret duan të hapin një kanal lundrimi, e cila do të lidhë Danubin me Mesdheun. Plani vizionar mund të ndryshojë përgjithmonë të gjithë rajonin”, raportin e rrjeti televiziv CNN Greece Për më tepër, projekti konsiderohet i “përmasave historike” pasi i jep një shtysë të re aktivitetin ekonomik dhe tregtar në rajon”.

CNN Greece ,vlereson projektin si “senzacional” dhe thekson se kerkohen investues te cilet do t’i nderrmarnin shpenzimet e larta per ndertimin e korridorit lundrues , qellimi eshte te nderlidhja e lumenjeve Danuve, Morava dhe Vardar.

https://www.cnn.gr/kosmos/story/109589/megalopnoo-sxedio-to-kanali-poy-tha-syndeei-ton-doynavi-me-to-aigaio-ti-grafoyn-germanika-mesa