CNN: Një tjetër virus po përhapet në botë, askush nuk e di se nga vjen

Advertisment

Në vitin 2018, ekspertët e sëmundjes infektive në Universitetin e Hong Kong-ut hasën në një pacient të pazakontë.

Një burrë 56 vjec, që i ishte nënshtruar transplantit të mëlcisë po shfaqte funksione anormale të mëlçisë pa ndonjë shkak të dukshëm. Testet zbuluan se sistemi i tij imunitar po i përgjigjej hepatitit E – por ata në të vërtetë nuk mund të gjenin llojin njerëzor të virusit të hepatitit E (HEV) në gjakun e tij.

Reklame

foto galeri foto galeri foto galeri foto galeri 1234PreviousNext
CNN shkruan se Hepatiti E është një sëmundje e mëlçisë që gjithashtu mund të shkaktojë ethe, verdhëz dhe një mëlçi të zmadhuar. Virusi vjen në katër specie, të cilat qarkullojnë në kafshë të ndryshme; në atë kohë, vetëm njëra prej tyre dihej se infektonte njerëzit.

Me teste për atë tendosje njerëzore të HEV negativ, studiuesit ridizajnuan testin diagnostik, e ekzekutuan përsëri – dhe gjetën, për herë të parë në histori, hepatitin E të miut në një njeri.

“Papritmas, ne kemi një virus që mund të hidhet nga minjtë e rrugës te njerëzit”, tha Dr. Siddharth Sridhar, një mikrobiolog dhe një nga studiuesit e HKU që bëri zbulimin. Ishte një infeksion aq i pazakontë dhe i paparë saqë ekipi pyeti nëse ishte një “incident i njëhershëm, një pacient që ishte në vendin e gabuar në kohën e gabuar”.