Danilovski kundër Zhan Mitrev: Asnjë inhalacion nuk ndihmon ndaj Covid

Medical doctor or laborant holding tube with nCoV Coronavirus vaccine for 2019-nCoV COVID virus. Novel Coronavirus originating in Wuhan, China. Coronavirus 2019-nCoV COVID concept.

Këto ditë, publiku ka pasur mundësinë të dëgjojë mendime nga mjekët më të mirë që nuk janë epidemiologë ose infektologë, e të cilët i kanë këshilluar qytetarët që, ndër të tjera, si mbrojtje ndaj virusit kovid-19, t; bëjnë inhalacion me çfarëdo, madje dhe me pije alkoolike, pasi kjo po i zvogëluaka gjasat. për zhvillimin e virusit në mushkëri, transmeton Meta, përcjell Portalb.mk.

Pas këshillave të tilla për qytetarët, Meta.mk kërkoi përgjigje dhe sqarime në lidhje me këto rekomandime nga ekspertë të fushës së epidemiologjisë. Biseduam me epidemiologun prof. Dr Dragan Danillovski, për të informuar publikun, të dijë se çfarë po ndodh në trup dhe këshillat e kujt duhet të zbatohen në këtë epokë të koronavirusit që po e jeton bota.

Prof. Danilovski është i prerë – duke pasur parasysh që jemi në situatë të një sfide të jashtëzakonshme dhe në të cilën nuk na lejohet të bëjmë gabime, është shumë e rëndësishme të jemi të kujdesshëm se çka lexojmë, këshillat e kujt i dëgjojmë dhe cilat rekomandime zbatojmë.

“Kur krijohet infeksioni, kur të ketë kontakt me virusin, ai hyn përmes mukozës së frymëmarrjes së hundës dhe në bark dhe lidhet me të ashtuquajturin receptorët ACE2 (këto janë enzima që gjenden në qelizat në hundë dhe në mëlçi e në mushkëri, veshkë, zorrë dhe në zemër). Virusi hyn në hundë ose fyt dhe gjithashtu mund të hyjë në mukozën e syve. Nëse virusi lidhet me receptorët ACE2 në mukozën e hundës dhe fytit, mund të pini çfarëdo uji që dëshironi, të nxehtë ose të ftohtë, ose të bëni gargarë me sode buke. Nuk ka forcë që mund ta tërheqë atë nga brendia e qelizave në të cilat ai ka depërtuar dhe është lidhur me ata receptorë. Dhe asgjë e gjallë nuk mund ta shkëpusë prej aty”, shpjegon prof. Danillovski.

Pastaj, virusi ndjek rrugën e tij. Ai zbret përmes sistemit të frymëmarrjes dhe, duke u shumëzuar, pushton gjithnjë e më shumë qeliza. E gjithë kjo ndodh gjatë periudhës së inkubacionit.

“Nëse inkubacioni është më i shkurtër, aq më e madhe është sasia e viruseve që kanë depërtuar që në fillim kur ka ndodhur infeksioni. Varësisht nga sasia e viruseve që hynë në fillim, i tillë është edhe avancimi i tyre është në drejtim të rrugëve të poshtme ajrore përmes trake, deri sa të arrijnë alveolat në mushkëri (dhe jo vetëm atje, por edhe në veshkë, zemër, zorrë). Sidoqoftë, organi mbizotërues që ka më shumë receptorët ACE2 janë mushkëritë, ku mblidhen shumica e viruseve dhe për këtë arsye manifestimet janë pulmonare. Prandaj, kryesisht manifestohet si pneumoni dhe të gjitha simptomat e tjera janë sekondare”, vazhdon profesori.

Në mushkëri, thotë ai, mund të ndodhë një inflamacion që ndonjëherë mund të jetë aq i theksuar, i quajtur stuhi citokine. Me fjalë të tjera, është një inflamacion që nuk është normal, por një reagim i ndjeshmërisë së tepërt që thjeshtë i shkatërron mushkëritë.

“Nëse është e vërtetë dhe është e vërtetë, që virusi, kur hyn në traktin e sipërm të frymëmarrjes, ka patogjenezë të veten, që varet nga doza fillestare infektive dhe varet nga shpejtësia e zhvillimit, atëherë as intervenime nga jashtë qoftë me ftohje ose me ngrohje, as frymëmarrja ose mos frymëmarrja e ajrit të ftohtë nuk do të ndihmojë. Prandaj, ky shpjegim më duket shumë naiv dhe është në një nivel shumë të ulët të shpjegimeve. Asnjë ndërhyrje nuk mund të ndalojë virusin të përparojë. Është një mit të mendosh që nëse pini çaj të nxehtë, ose nëse goja juaj është e nxehtë, do të vritni virusin”, thotë profesori.

Ai bën thirrje për seriozitet në këtë kohë që njerëzimi po e jeton për herë të parë.

“Jemi në një sfidë të tmerrshme. Ne, shprehimisht, jemi në të ashtuquajturën gjendje lufte, në të cilën nuk guxojmë të gabojmë. Gabimi më i vogël mund të ketë për çmimi fatin e një kombi të tërë. Mund të përballemi me skenar italian ose spanjoll, dhe kini parasysh, ato janë shtete dhe sisteme që janë shumë më të fuqishme se Maqedonia jonë e vogël. Ne nuk kemi të drejtë të bëjmë gabim. Ne duhet patjetër të jemi të disiplinuar si askush në këtë planet. Unë po flas për mbijetesë, po flas për ngjarje gjenocidale në të ardhmen e afërt. Prandaj, nga njerëzit që janë njerëz laikë për epidemiologji, pavarësisht nga emri dhe mbiemri i kujt personifikohen, unë do të them se ata nuk kanë të drejtë të spekulojnë, duke abuzuar me mjerimin e njerëzve. Dhe qytetarët, i nxis ata të hapin sytë mirë kur dëgjojnë dikë”, thekson Danillovski.

Sipas tij, njerëzit duhet të bëjnë vetëm atë që e rekomandon Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) – vetëm atë që quhet distanca sociale, distanca ndërmjet njerëzve, mos grumbullim në grupe, izolim, sidomos tani që gjetjet e fundit sugjerojnë që virusi qëndron në ajër për tre orë.

“Dikush do të thotë që sistemi imunitar duhet të forcohet. Por të gjithë janë njëlloj të ndjeshëm ndaj infeksionit. Infeksioni mund të ndodhë si te atlet ashtu edhe te ndonjë person më i moshuar. Virusi nuk fal. Sidoqoftë, në varësisht nga gjendja e organizmit, pavarësisht nëse është më i ri apo i më moshuar, varet nga fotografia klinike. Do të jetë më e lehtë për ata që kanë një sistem imunitar më të fortë. Gjetjet e fundit të Covid-19 sugjerojnë që virusi është megjithatë përhapet dhe në mënyrë aerogjene, jo vetëm nga kontakti, i cili shpjegon shpejtësinë filmime të përhapjes” shtoi Danillovski.

Ai thekson se është normal që çdo mjek të ketë njohuri. Edhe kardiologu është mjek, por thotë ai, njerëzit në momente të tilla duhet të jenë në gjendje të filtrojnë informacionet he këshillat që u ofrohen.

“Dëgjoni vetëm ata që punojnë për ta. Të gjitha këshillat dhe rekomandimet e epidemiologëve janë përfshirë në rekomandimet që gjenden në faqen e internetit të Ministrisë së shëndetësisë dhe Institutit të shëndetit publik. Çdo gjë tjetër i mbetet ndërgjegjes së qytetarit, pavarësisht nëse ai do të dëgjojë këshilla për të bërë gargarë me sode buke ose thith ujë të nxehtë”, përfundon profesori.