Danimarka dhe Norvegjia hapin kufijtë për turistët nga shumica e Evropës, por jo për Suedinë

Danimarka ka qenë e hapur që nga e shtuna për ardhjen dhe largimin e udhëtarëve në të gjitha vendet evropiane, me përjashtim të gjashtë vendeve, bazuar në të dhënat mbi proporcionin e njerëzve të sëmurë të përditshëm në popullatë, përfshirë edhe Suedinë fqinje, njoftoi sot Ministria e Jashtme daneze.

Është vendosur një kufi prej maksimalisht 20 të infektuar rishtas për 100,000 banorë në javë, duke e bërë të pamundur që britanikët, irlandezët, maltezët, portugezët, rumunët dhe shumica e suedezëve të hyjnë në Danimarkë.

Reklame

Lehtësimi i paralajmërimeve të udhëtimit tregon se Danimarka dhe shumica e Evropës janë në një pozitë shumë më të mirë nga sa kishim shpresuar deri vonë, tha ministri i Jashtëm, Jeppe Kofod të enjten.

Lista do të azhurnohet çdo javë. Udhëtarët nga disa provinca suedeze do të jenë në gjendje të vizitojnë Danimarkën nën një dispozitë të veçantë për rajonin Nordik, i cili bazohet në shkallët e infeksionit rajonal.

Danimarka mbylli kufijtë e saj në mes të marsit, por gradualisht po heq kufizimet.

Kryeministrja norvegjeze Erna Solberg, ndërkohë, tha në Oslo se pasagjerët nga shumica e zonës Shengen dhe Zona Ekonomike Evropiane do të jenë në gjendje të vijnë në Norvegji nga 15 korriku nëse niveli i infeksionit mbetet i ulët.

Instituti Norvegjez i Shëndetit Publik do të publikojë një listë të vendeve dhe rajoneve nga të cilat do të jetë e mundur të hyni në Norvegji deri më 10 korrik.

Kjo listë do të azhurnohet çdo dy javë, dhe përqindja e personave të infektuar në numrin e përgjithshëm të popullsisë merret si kriter.

Udhëtarët nga vendet në listë nuk do të duhet të kalojnë 10 ditë në izolim.

Sidoqoftë, norvegjezët që udhëtojnë në Suedinë fqinje, e cila ende po lufton me një numër relativisht të lartë të çështjeve, do të duhet të kthehen në izolim për 10 ditë pas kthimit të tyre. /kp/Telegrafi/