Danimarka miraton fillimin e punëve për tunelin nënujor për në Gjermani , do të kushtojë 7 miliardë euro

Deputetët danezë i kanë dhënë dritën e gjelbër ndërtimit të tunelit nënujor “Fehmarnbelt” i cili do të zvogëlojë kohën e udhëtimit midis vendit dhe Gjermanisë në vetëm disa minuta.

Sipas Euronews, përcjell Telegrafi, puna në anën daneze tani pritet të fillojë në 1 janar 2021, dhe tuneli – i njohur si lidhja Fehmarnbelt – tani parashikohet të hapet në mesin e 2029, tha Ministria e Transportit në një deklaratë të premten.

Ministri i Transportit, Benny Engelbrecht, përshëndeti marrëveshjen e deputetëve si një “vendim historik”, duke përshkruar tunelin si “një portë të re për në Evropë”.

Tuneli 18 kilometra do të lidhë Gjermaninë veriore me ishullin danez të Lolland të cilat ndahen nga një ngushticë në pjesën perëndimore të Detit Baltik.

Ndërtimi u shty me gjashtë muaj për shkak të pandemisë COVID-19.

Projekti 52.6 miliardë koronë danezë (7 miliardë euro) do të ketë një hekurudhë të elektrizuar të dyfishtë dhe një autostradë me katër korsi.

Ai do të lejojë që trenat dhe makinat të kalojnë ngushticën në vetëm shtatë dhe dhjetë minuta. Për momentin, një traget kërkon rreth një orë për të bërë kalimin.

Lidhja Fehmarnbelt do të jetë tuneli më i gjatë në llojin e tij kudo në botë.

Sidoqoftë, ndërtimi nga pala gjermane nuk pritet të fillojë deri në mesin e vitit 2022. /Telegrafi/