Disa pacientë që kishin covid ende kanë simptoma 9 muaj më vonë

Simptomat e COVID-19 të tilla si lodhja, problemet me frymëmarrjen dhe dhimbjet e muskujve vazhdojnë deri në nëntë muaj pas infektimit, madje edhe në njerëz të rinj me shëndet që përjetojnë sëmundje të lehtë, gjeti një studim i botuar të premten nga JAMA Network Open.

Lodhja dhe humbja e shqisës së shijes ose nuhatjes ishin simptomat më të zakonshme të vazhdueshme, pasi secila prej tyre përjetohej nga 14% e pacientëve të vlerësuar tre deri në nëntë muaj pasi raportuan për herë të parë simptomat, treguan të dhënat.

Përveç kësaj, afërsisht 5% e pacientëve raportuan dhimbje koke të vazhdueshme, vështirësi në frymëmarrje ose dhimbje të muskujve dhe trupit.

Pothuajse 14% e pacientëve në studim raportuan tre ose më shumë simptoma të vazhdueshme gjatë vizitave pasuese, sipas studiuesve.

Megjithëse pacientët që kërkonin kujdes spitalor për COVID-19 kishin pak më shumë të ngjarë të raportonin simptoma të vazhdueshme, edhe ata që përjetuan sëmundje të lehtë, thanë studiuesit.

Këto simptoma “mund të ndikojnë negativisht në cilësinë e jetës”, tha McCulloch, një specialist i sëmundjeve infektive në Universitetin e Uashingtonit në Seattle.

Studimet e mëparshme kanë zbuluar se deri në 75% e njerëzve të infektuar me koronavirus përjetojnë simptoma afatgjata, me lodhjen dhe dobësinë që janë më të zakonshmet.

Këto zbulime theksojnë se ndërsa COVID-19 mund të shkaktojë sëmundje serioze në disa njerëz, ajo gjithashtu mund të ketë efekte më të lehta, por të qëndrueshme për të tjerët, tha McCulloch, transmeton Klan Kosova.