Do të habiteni se sa 100 vjeçarë jetojnë në Maqedoninë e Veriut

Në Maqedoninë e Veriut jo edhe pak ka banorë që kanë shkelur të 100-tat. Sipas të dhënave të Ministrisë së Brendshme, momentalisht ka 2040 shtetas që kanë mbushur 100 vjet dhe më tepër.

Janë shumë raste që gjatë periudhës së fundit janë prezantuar nëpër media, si e moshuara nga Haraçina, dhe shumë protagonistë të tjerë që kanë rrëfyer për jetën e tyre. Sikur ajo është edhe Praksa Zlatovska nga Dulica e Kamenisë së Maqedonisë, me 103 vjet, përcjell INA.

Gratë kanë jetë më të gjatë se burrat dhe se sipas EUROSTAT, burrat në Maqedoninë e Veriut mesatarisht jetojnë 74,6 vjet, ndërsa gratë katër vite me shumë, apo mesatarisht 78,8 vjet.
Sa i përket rajonit, me më tepër jetëgjatësi janë grekët 81,9 vjet, më pas sllovenët me 81,5 vjet, në vendin e tretë janë shqiptarët me 78,9 vjet, Mali i Zi 76, Serbia 75,7, Bullgaria 75 vjet, etj.

Jeta mesatare në BE shkon në 81 vjet. Më së gjati jetojnë zviceranët me mesatare 83,8 vjet, më pas italianët me 83,4, Islanda dhe Franca me 82,9 dhe Norvegjia me 82,8 vjet. (INA)