Duma: Autopsitë e trupave të karbonizuar janë jashtëzakonisht të komplikuara

Eksperti i vjetër në mjekësinë ligjore, profesori Aleksei Duma, i cili ishte shef i Institutit të Mjekësisë Ligjore për shumë vite, tha për Faktor se autopsia e trupave të të vdekurve në zjarrin e madh që përfshiu spitalin modular në Tetovë është jashtëzakonisht procedurë e vështirë dhe e komplikuar, por ai është i bindur, siç thotë ai, se kolegët e tij më të rinj do të japin rezultatet të sakta, përcjell FLAKA.

“Jam vërtet i befasuar këndshëm që mbrëmë, katër autopsi në trupat e pacientëve të djegur kanë përfunduar, sepse analiza të tilla kërkojnë përgatitje shumë të veçanta, kryesisht për mbrojtjen e stafit. Ne punojmë me skafander, me mbrojtje të veçantë, salla pas çdo autopsie duhet të pastrohet tërësisht, dezinfektimi duhet të bëhet për të mbrojtur të gjithë punonjësit e Institutit të Mjekësisë Ligjore.

Unë me të vërtetë nuk e di se sa të dëmtuar janë trupat, por ata njoftuan një analizë të ADN -së, që do të thotë se ata janë dëmtuar rëndë dhe kjo e bën punën dukshëm më të vështirë. Sidoqoftë, duke njohur njerëzit, dhe ata janë ekspertët kryesorë të kategorisë së parë, mendoj se gjithçka do të bëhet në mënyrën më profesionale.

Laboratori i ADN -së është i pajisur me pajisjet më të sofistikuara, njerëzit që punojnë atje janë ekspertë seriozë që e dinë punën e tyre, jam i bindur se rezultatet do të publikohen shumë më shpejt sesa në disa institucione të ngjashme në Evropë.

Unë jam absolutisht i sigurt për këtë, veçanërisht duke ditur qasjen e tyre serioze ndaj punës, pajisjeve dhe natyrisht njerëzve që punojnë atje. Ata nuk do ta lejojnë veten të mbeten pyetje, paqartësi të pashpjegueshme, por natyrisht kjo kërkon durim dhe kohë”, thotë profesor Duma.

Në këtë drejtim, ai apelon që të mos bëhet presion në mënyrë që rezultatet për identitetin e viktimave të jenë gati sa më shpejt të jetë e mundur.

“Mbështetja në këtë moment është shumë e rëndësishme, në mënyrë që të mos krijoni asgjë negative. Me sa kam dëgjuar, në Mjekësinë Ligjore do të formohen shtatë ekipe për të kryer autopsinë, natyrisht që jo të shtatë do të jenë në gjendje të punojnë në të njëjtën kohë, por kjo është e mrekullueshme, sepse ata do të jenë në gjendje të ndryshojnë, të bëjnë pushime. Në këtë fushë, në fushën e patologjisë, është e një rëndësie të veçantë që ekipi të pushojë.

Vetëm atëherë fillojnë testet laboratorike dhe unë garantoj që rezultatet do të jenë më të saktat. Ata do të dalin me dëshmi të besueshme për identitetin e viktimave, shkakun e vdekjes, kohën e vdekjes e kështu me radhë”, thotë profesor Duma.

Ai thekson se procedura të tilla të ndërlikuara dhe të vështira të Mjekësisë Ligjore janë bërë kur rrëzimi i aeroplanit ndodhi pranë Ohrit, si dhe gjatë konfliktit në Maqedoni në 2001.

“Ne bëmë autopsi mbi trupat e karbonizuar kur aeroplani u rrëzua pranë Ohrit. Edhe atëherë, ekipet e patologëve punuan sa më shpejt që të ishte e mundur, por atëherë në asnjë moment nuk kishim ndonjë rrezik të kontaminimit personal dhe transmetimit të infeksionit. Por tani kemi një situatë krejt tjetër, sepse po flasim për trupat e të vdekurve që po trajtoheshin për virusin korona, dhe kjo e ndërlikon dhe e ndërlikon shumë punën.

Kjo është arsyeja pse ne nuk duhet të bëjmë presion, publiku nuk duhet të bëjë presion dhe autoritetet apelohen që të mos e bëjnë këtë, në mënyrë që ekipet e Institutit të Mjekësisë Ligjore të bëjnë punën e tyre në përputhje me të gjitha standardet ndërkombëtare”, thotë profesori Duma.