Dy qytete zvicerane, në 10 vendet me teknologjinë më të mirë në botë

Advertisment
HTML Image as link

Dy qytete zvicerane renditen në 10 top dhjetshën e vendeve me tekonologjinë më të zhvilluar në botë.

Indeksi i Qyteteve të Zgjuara u lëshua nga Instituti për Zhvillimin dhe Menaxhim në Lozanë si dhe Universiteti i Singaporit për Teknologji dhe Dizajn.

Reklame

Studiuesit pyetën qytetarët nga 109 qytete se çfarë mendojnë rreth shërbimeve teknologjike në pesë fusha të ndryshme: shëndet, siguri, lëvizshmëri dhe aktivitete, përcjell albinfo.ch.

Sipas IMD, rezultatet e shërbimeve po ofrojnë njohuri se si po ndikon teknologjia në epokën e COVID-19.

Zvicra është i vetmi shtet që ka të pozicionuar dy qytetet në këtë top dhjetëshe. Cyrihun në vendin e tretë dhe Gjenevën në të shtatin.

Cyrihu ka rezultate të larta në fushën e objekteve shëndetësore, pjesëmarrjes politike si dhe në arsim.

Banorët e këtij qyteti janë gjithashtu të kënaqur me shpejtësinë e internetit dhe mundësitë për të gjetur punë në internet.

Sidoqoftë, të anketuarit e sondazhit kritikuan mungesën e votimit elektronik dhe aplikacioneve për gjetjen e një hapësire parkimi ose ndarjen e makinave.

Gjeneva doli mirë në kategori duke përfshirë komoditetet themelore, pjesëmarrjen e qytetarëve, arsimin, shëndetësinë dhe lëvizjen sociale.

Por banorët ankohen për bllokimet e trafikut dhe ndotjen e ajrit.

Problemi më i madh që raportuan banorët e të dy qyteteve është mungesa e strehimit të përballueshëm.

Të dy qytetet shpesh kanë rezultate të larta në sondazhet ndërkombëtare, duke vlerësuar cilësinë e jetës dhe vendet më të shtrenjta për të jetuar.

Singapori dhe Helsinki u renditën përkatësisht në vendet e para dhe të dyta, të ndjekura nga Auckland, Oslo, Kopenhagen, Taipei City, Amsterdam dhe New York në 10 më të mirët./albinfo.ch