E pabesueshme! Zviceranët punojnë më pak se popujt tjerë

Studiuesit nga Universiteti i Groningen në Holandë mbledhin të dhëna që tregojnë se sa orë për çdo punonjës ishin duke punuar nëpër vende dhe kontinente. Sipas krahasimit të tyre, duket qartë se në kontekstin global, zviceranët punojnë më pak se të tjerët.

Zvicra ndjek trendin botëror: ndërsa nivelet e të ardhurave rriten, koha e punës zvogëlohet. Kjo do të thotë, përveç disa përjashtimeve të qarta – për shembull, në Singapor dhe Hong Kong, ku megjithë të ardhurat mesatare janë shumë të larta, orët e punës janë më të ngjashme me Kinën, shkruan Swissinfo.ch.

Reklame

SH.B.A gjithashtu dallon. Edhe pse të ardhurat janë pak më ndryshe, punonjësit amerikanë punojnë mesatarisht shumë më shumë çdo vit sesa punonjësit zviceranë, përcjell albinfo.ch.

Pjesa më e madhe e kësaj ka të bëjë me faktin se të punësuarit në Zvicër gëzojnë më shumë kohë të garantuar me kontratë, minimumi prej katër javësh me pushime të paguara është i shkruar me ligj, gjë që nuk ndodh në SH.B.A.

Sidoqoftë, zviceranët nuk janë të prirur të bëjnë sipër këtij koncesioni katër-javor. Për habinë e mediave ndërkombëtare, për shembull, qytetarët kundërshtuan idenë e “festës gjashtë javore për të gjithë” në një votim kombëtar të 2012-ës.

Meqenëse shifrat vjetore varen nga nivelet e të ardhurave dhe nga kushtet ligjore për leje me pagesë, hapi tjetër logjik është të krahasosh Zvicrën me vende të ngjashme me këto pika – domethënë vendet evropiane.

Së pari, ne mund të shikojmë orarin mesatar të punës javore për punonjësit me kohë të plotë nëpër kombe të ndryshme evropiane. Statistikat shfaqin një javë “normale” pune dhe nuk varen nga sa ditë pushime të paguara ofrohen në secilin vend.

Përkundër pamjes globale, këtu shohim Zvicrën – me 42 orë e 24 minuta – qartë në krye të listës. Vetëm njerëzit në Islandë, Rumani, Britani e Madhe, Maltë dhe Luksemburg gjithashtu punojnë më shumë se 40 orë në javë. Edhe gjermanët – shumë pak të njohur për dembelizmin – punojnë pak më pak se fqinjët e tyre jugorë alpine, përcjell tutje albinfo.ch.

Megjithëse rritja e pasurisë gjatë dekadave të fundit çoi në një rritje të kërkesës për kohë të lirë në Zvicër, orët e punës në një javë të rregullt u ulën më pak në mënyrë të dukshme sesa në vendet e krahasueshme.

Jan-Egbert Sturm, profesor i ekonomisë në Institutin Federal të Teknologjisë në Cyrih dhe drejtues i institutit KOF, shpjegon: “Kultura zvicerane është një kulturë pune, dhe nga një këndvështrim i caktuar, është akoma mjaft kalvinist. Puna e vështirë shihet se është një cilësi shumë e mirë”.

Shumë (gra) punojnë me kohë të pjesshme

Por statistikat globale nuk marrin parasysh vetëm punëtorët me kohë të plotë; ata përfshijnë të gjithë punëtorët. Dhe kur shikojmë figurën evropiane për punë të plotë dhe me kohë të pjesshme, shohim diçka më afër asaj që u shfaq se në krahasimet e kaluara.

Me përfshirjen e punëtorëve me kohë të pjesshme, orët e efektshme javore të punës në Zvicër bien në 35 orë dhe 36 minuta – duke e vendosur atë në kategorinë e ulët të vendeve evropiane.

Cila është arsyeja për këtë? A mendojnë shumica e punëtorëve zviceranë që java e punës prej 42 orësh është shumë?

Në të vërtetë, nga krahasimi evropian në Zvicër një pjesë e madhe e punëtorëve janë me kohë të pjesshme. Por ekziston edhe një hendek i qartë gjinor: janë kryesisht gra që punojnë me kohë të pjesshme.

Kjo është gjithashtu një karakteristikë kulturore, thotë Sturm. “Zvicra i përmbahet një modeli shumë tradicional, ku burrat punojnë me kohë të plotë dhe gratë, megjithëse punojnë më shumë se më parë, kryesisht nuk janë me kohë të pjesshme”.

Mesatarisht në Zvicër, çdo person mbi moshën 15 vjeç punon rreth 23 orë e 12 minuta – një llogaritje që përfshin gjithashtu të papunët, amvisat, burrat e shtëpisë dhe të tjerët, të cilët nuk bëjnë punë me pagë. Shikuar përmes këtij lente, i vetmi vend që punon (qartë) më shumë se Zvicra është Islanda.

Zyra Federale e Statistikave llogarit se për shkak të shkallës së lartë të punësimit në Zvicër, nuk ka shumë njerëz që nuk punojnë fare. Sturm thotë diçka të ngjashme: “Performanca e lartë e Zvicrës në këto statistika është e bazuar në faktin se shkalla e pjesëmarrjes është aq e lartë. Në Zvicër, shumë njerëz punojnë”, përcjell tutje albinfo.ch.

Studiuesit nga Universiteti i Groningen në Holandë mbledhin të dhëna që tregojnë se sa orë për çdo punonjës ishin duke punuar nëpër vende dhe kontinente. Sipas krahasimit të tyre, duket qartë se në kontekstin global, zviceranët punojnë më pak se të tjerët.

Zvicra ndjek trendin botëror: ndërsa nivelet e të ardhurave rriten, koha e punës zvogëlohet. Kjo do të thotë, përveç disa përjashtimeve të qarta – për shembull, në Singapor dhe Hong Kong, ku megjithë të ardhurat mesatare janë shumë të larta, orët e punës janë më të ngjashme me Kinën, shkruan Swissinfo.ch.

SH.B.A gjithashtu dallon. Edhe pse të ardhurat janë pak më ndryshe, punonjësit amerikanë punojnë mesatarisht shumë më shumë çdo vit sesa punonjësit zviceranë, përcjell albinfo.ch.

Pjesa më e madhe e kësaj ka të bëjë me faktin se të punësuarit në Zvicër gëzojnë më shumë kohë të garantuar me kontratë, minimumi prej katër javësh me pushime të paguara është i shkruar me ligj, gjë që nuk ndodh në SH.B.A.

Sidoqoftë, zviceranët nuk janë të prirur të bëjnë sipër këtij koncesioni katër-javor. Për habinë e mediave ndërkombëtare, për shembull, qytetarët kundërshtuan idenë e “festës gjashtë javore për të gjithë” në një votim kombëtar të 2012-ës.

Meqenëse shifrat vjetore varen nga nivelet e të ardhurave dhe nga kushtet ligjore për leje me pagesë, hapi tjetër logjik është të krahasosh Zvicrën me vende të ngjashme me këto pika – domethënë vendet evropiane.

Së pari, ne mund të shikojmë orarin mesatar të punës javore për punonjësit me kohë të plotë nëpër kombe të ndryshme evropiane. Statistikat shfaqin një javë “normale” pune dhe nuk varen nga sa ditë pushime të paguara ofrohen në secilin vend.

Përkundër pamjes globale, këtu shohim Zvicrën – me 42 orë e 24 minuta – qartë në krye të listës. Vetëm njerëzit në Islandë, Rumani, Britani e Madhe, Maltë dhe Luksemburg gjithashtu punojnë më shumë se 40 orë në javë. Edhe gjermanët – shumë pak të njohur për dembelizmin – punojnë pak më pak se fqinjët e tyre jugorë alpine, përcjell tutje albinfo.ch.

Megjithëse rritja e pasurisë gjatë dekadave të fundit çoi në një rritje të kërkesës për kohë të lirë në Zvicër, orët e punës në një javë të rregullt u ulën më pak në mënyrë të dukshme sesa në vendet e krahasueshme.

Jan-Egbert Sturm, profesor i ekonomisë në Institutin Federal të Teknologjisë në Cyrih dhe drejtues i institutit KOF, shpjegon: “Kultura zvicerane është një kulturë pune, dhe nga një këndvështrim i caktuar, është akoma mjaft kalvinist. Puna e vështirë shihet se është një cilësi shumë e mirë”.

Shumë (gra) punojnë me kohë të pjesshme

Por statistikat globale nuk marrin parasysh vetëm punëtorët me kohë të plotë; ata përfshijnë të gjithë punëtorët. Dhe kur shikojmë figurën evropiane për punë të plotë dhe me kohë të pjesshme, shohim diçka më afër asaj që u shfaq se në krahasimet e kaluara.

Me përfshirjen e punëtorëve me kohë të pjesshme, orët e efektshme javore të punës në Zvicër bien në 35 orë dhe 36 minuta – duke e vendosur atë në kategorinë e ulët të vendeve evropiane.

Cila është arsyeja për këtë? A mendojnë shumica e punëtorëve zviceranë që java e punës prej 42 orësh është shumë?

Në të vërtetë, nga krahasimi evropian në Zvicër një pjesë e madhe e punëtorëve janë me kohë të pjesshme. Por ekziston edhe një hendek i qartë gjinor: janë kryesisht gra që punojnë me kohë të pjesshme.

Kjo është gjithashtu një karakteristikë kulturore, thotë Sturm. “Zvicra i përmbahet një modeli shumë tradicional, ku burrat punojnë me kohë të plotë dhe gratë, megjithëse punojnë më shumë se më parë, kryesisht nuk janë me kohë të pjesshme”.

Mesatarisht në Zvicër, çdo person mbi moshën 15 vjeç punon rreth 23 orë e 12 minuta – një llogaritje që përfshin gjithashtu të papunët, amvisat, burrat e shtëpisë dhe të tjerët, të cilët nuk bëjnë punë me pagë. Shikuar përmes këtij lente, i vetmi vend që punon (qartë) më shumë se Zvicra është Islanda.

Zyra Federale e Statistikave llogarit se për shkak të shkallës së lartë të punësimit në Zvicër, nuk ka shumë njerëz që nuk punojnë fare. Sturm thotë diçka të ngjashme: “Performanca e lartë e Zvicrës në këto statistika është e bazuar në faktin se shkalla e pjesëmarrjes është aq e lartë. Në Zvicër, shumë njerëz punojnë”, përcjell tutje albinfo.ch.