E vërteta do dalë në shesh? Ekipi i OBSH arrin në Wuhan

Një ekip ndërkombëtar i shkencëtarëve i udhëhequr nga Organizata Botërore e Shëndetësisë mbërriti të enjten në qytetin qendror të Kinës, Wuhan për të hetuar origjinën e coronavirusit që shkaktoi pandeminë, tha televizioni shtetëror.

Sipas Reuters, ekipi arriti vonë në mëngjes me një kompani ajrore nga Singapori dhe pritej të kalonte dy javë në karantinë.

Reklame

Ata do mbërrinin në fillim të këtij muaji dhe vonesa e Kinës në vizitën e tyre provokoi kritika të ashpra publike nga shefi i agjencisë.

Shtetet e Bashkuara, të cilat kanë akuzuar Kinën për fshehjen e shkallës së shpërthimit të saj fillestar një vit më parë, kanë bërë thirrje për një hetim “transparent” të udhëhequr nga OBSH dhe kritikuan kushtet e vizitës, nën të cilën ekspertët kinezë kanë bërë fazën e parë të kërkimit.

Ekipi mbërriti ndërsa Kina po lufton me një ringjallje të rasteve në verilindje të saj pasi arriti për muaj me radhë të zhdukë gati të gjitha infeksionet e brendshme.

Peter Ben Embarek, eksperti më i mirë i OBSH-së për sëmundjet e kafshëve që kalojnë në specie të tjera, i cili shkoi në Kinë në një mision paraprak korrikun e kaluar, po udhëheq 10 ekspertët e pavarur, tha një zëdhënës i OBSH-së.

Ndërkohë Hung Nguyen, një biolog vietnamez i cili është pjesë e ekipit me 10 anëtarë, tha për Reuters se ai nuk priste ndonjë kufizim në punën e grupit në Kinë, por paralajmëroi të mos gjente përgjigje të prera.