Edhe nëse mbërin vaksina në RMV, maskat, distanca dhe protokoltet do t’i kemi prezente edhe për dy vite

Advertisment
HTML Image as link

Kr iza e koronës do të zgjasë edhe për të paktën dy vjet të tjerë, ne do të duhet të mbajmë maska, të mbajmë distancë dhe të zbatojmë masat mbrojtëse, edhe kur vaksina do të jetë e arritshme për ne, thonë ekspertët në fushën e epidemiologjisë, përcjell in7.

“Do të duhen të paktën dy vjet për t’u rikthyer në mënyrën e jetës siç ishte para pandemisë së koronavirusit dhe ndërkohë qytetarët do të duhet të mbajnë maskë dhe të mbajnë distancën e tyre, edhe madje nëse vaksinohen, ka thënë për mediat, drejtori i Qendrës për Shëndet Publik në Shkup, Dr. Aleksandar Stojanov.

Reklame

Ky vlerësim bazohet në faktin se gjatë shpërndarjes së vaksinës mund të lindin një sërë ndërlikimesh dhe probleme me kapacitetin, sipas tij disa qytetarë do të rezistojnë për të marrë vaksinën, por sistemi shëndetësor i RMV-së do të duhet të punojë shumë shpejt për të shpërndarë 400,000 dozat e para të nevojshme për popullatën, siç rekomandohet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Sipas epidemiologëve, çelësi për një lu ftë të suksesshme kundër pandemisë Covid 19 në vend do të mbeten protokollet dhe zbatimi i tyre i përgjegjshëm. Megjithëse ka protokolle për të gjitha ngjarjet, për funksionimin e lehtësirave tregtare dhe për të gjitha ngjarjet tjera shoqërore, kjo nuk mjafton të mendohet se do të dalim fitimtarë me koronavirusin. Sipas autoriteteve shëndetësore, ajo se si qytetarët dhe bizneset do të respektojnë masat dhe protokollet, do të tregojë se çfarë pasojash do të ketë shteti pas pandemisë.

Fakti që menjëherë pas fillimit të funksionimit të kopshteve, rastet e para të transportuesve të Covid 19 u shfaqën në mesin e punonjësve, nuk ishte një surprizë për epidemiologët.