Ekspertët amerikanë para tre muajsh paralajmëruan se nga koronavírusi 65 milionë njerëz mund të humbin jetën

Ekspertët amerikanë të shëndetit para se të shpërthente vírusi në Kinë, para tre muajve parashikuan se koronavírusi mund të ishte shkaktar që dhjetëra miliona njerëz të humbin jetën.

Shkencëtarët në Qendrën prestigjioze Johns Hopkins për Sigurinë e Shëndetit modeluan një pandemi hipotetike në një kompjuter, si pjesë e hulumtimit tetorin e kaluar.

Simulimi parashikoi 65 milion njerëz nga çdo cep i botës dhe do të infektoheshin brenda vetëm 18 muajve.

Deri më tani, sëmundja shumë ngjitëse që shkatërroi Kinën ka si pasojë 26 jetë të humbura dhe ka infektuar më shumë se 900 , por ekspertët parashikojnë që numri i vërtetë të jetë me mijëra.

Dr Eric Toner, një studiues i vjetër në Johns Hopkins, tha që ai nuk ishte i tronditur kur dolën lajmet për shpërthimin e koronavirusit në Wuhan në fund të dhjetorit.
“Kam menduar për një kohë të gjatë se vírusi më i mundshëm që mund të shkaktojë një pandemi të re do të ishte një koronavírus,” i tha ai Business Insider.

‘Ne ende nuk e dimë se sa ngjitëse është. Ne e dimë se po përhapet nga personi në person, por nuk e dimë në çfarë mase’.

“Në përshtypje të parë duket se është më e butë se SARS. Kështu që është siguruese. Nga ana tjetër, mund të jetë më e transmetueshme se SARS, të paktën në mjedisin e komunitetit. Koronavíruset janë infeksione të traktit respirator që mund të çojnë në sëmundje si pneumoni ose ftohje të zakonshme.

Dr. Toner paralajmëron se pas gjashtë muajsh, pothuajse çdo vend në botë do të ketë raste