Ekspertët jane të bindur, moti i ngrohtë nënkupton fundin e epidemisë

Shkencëtarët e Universitetit të Mayrlend rekomandojnë që parashikimet e motit të merren parasysh kur vlerësohen dhe kontrollohen viruset koronare, transmeton Zeri.info. Në mënyrë të veçantë, studiuesit vunë në dukje se shpërthimet më të mëdha të vendeve të mbuluara COVID-19 jane të vendosura në një zonë mjaft të ngushtë të Hemisferës Veriore, e cila është e kufizuar në paralelin e 30 dhe 50. Këto përfshijnë Italinë, Spanjën, Iranin, Shtetet e Bashkuara dhe Korenë e Jugut, me më shumë se 70,000 infeksione të raportuara, dhe natyrisht, Kinën.

Mbi këtë bazë, u konkludua se virusi përhapet më së miri në kushte të caktuara klimatike. Kjo temperaturë varion nga +5 në +11 gradë dhe lagështia nga 47 në 79 përqind. Shkencëtarët në Mbretërinë e Bashkuar janë të të njëjtit mendim. Ata e quajnë temperaturën mesatare prej 8 gradësh “më pjellore” për këtë patogjen.

Reklame

Nëse është shumë më e ngrohtë jashtë, patogjeni, sipas mendimit të tyre, fillon të vdesë. Sa i përket motit në veri të Italisë, nga ku virusi përhapet në vende të tjera, gjatë muajit shkurt dhe dekadës së parë të marsit temperatura mesatare ishte në rangun +6 deri + 9. Në Korenë e Jugut, COVID-19 ngadalë po vihet nën kontroll. Që në fillim të marsit, disa qindra raste të reja të infeksionit koronavirus raportoheshin çdo ditë në këtë vend; të numëruara tani në të dhjetat.

A është rastësi që masat ajrore subtropikale kanë mbërritur kohët e fundit në këtë vend dhe se temperatura në Seul, kryeqyteti i Koresë së Jugut, arrin deri në +15? Bazuar në këtë logjikë, kushtet për uljen e shkallës së sëmundjes gjithashtu mund të krijohen së shpejti në Rusi. Për shembull, në prill në pjesën më të madhe të Rusisë regjimi i temperaturës do të jetë më i ngrohtë se zakonisht. Në jug, qendër dhe veriperëndim, termometrat e merkurit ngrihen mbi vlerat e favorshme për përhapjen e koronës së virusit.

Zona e rrezikut do të mbetet Rusia e Evropës Verilindore, Urals, Siberia Jugore dhe rajonet qendrore të Lindjes së Largët. Por përveç faktorit të temperaturës, ekziston edhe një tjetër që funksionon në të gjitha zonat klimatike. Tani në Hemisferën Veriore pranvera është ose tashmë ka filluar. Deri në maj, fluksi i rrezatimit diellor pothuajse do të dyfishohet. Me fjalë të tjera, rrezet ultraviolet do të hyjnë në atmosferë dhe do të pastrojnë ajrin në mënyrë më efikase dhe praktikisht vrasin viruset. – Këta janë të ashtuquajturit faktorë sistemikë sezonalë. Nga njëra anë, kjo është absolutisht e vërtetë: rrezatimi ultravjollcë vret virusin, si dhe shumë më tepër në botë. Si një organizëm primitiv, është e vështirë që një virus të mbrohet nga rrezatimi ultravjollcë. Një tjetër gjë e mirë është se në pranverë, “gjithçka vjen në jetë”. Edhe imuniteti është më i fortë dhe njerëzit janë më të lumtur. Për shkak të gjithë kësaj, shkalla e infeksionit ka filluar të bjerë – tha specialisti i gjenetikës molekulare, Dimitrij Kwon.