Eksperti kinez: Kina nuk e tha kurrë të vërtetën, ne krcënohemi seriozisht nga një valë e re infeksioni

Kina është akoma e kërcënuar nga vala e dytë e epidemisë COVID-19, paralajmëroi një nga ekspertët më të rëndësishëm të vendit, duke shtuar se problemi i madh është niveli i ulët i imunitetit në shoqëri, veçanërisht sepse ende nuk ka vaksinë të zhvilluar.

Dr Zhong Nanshan, një këshilltar i lartë mjekësor në qeverinë kineze, konfirmoi dje në një intervistë ekskluzive për CNN se autoritetet lokale në Wuhan, qyteti nga i cili filloi pandemia, kishte mbuluar detaje kryesore dhe shkallën e shpërthimit fillestar.

Reklame

Kina ka raportuar më shumë se 82,000 raste të infeksionit dhe të paktën 4,633 vdekje nga COVID-19 që nga fillimi i pandemisë. Në fund të janarit, numri i infeksioneve të reja u rrit me shpejtësi, duke bërë që shumë qytete të mëdha të futen në karantinë.

Në fillim të shkurtit, Kina tashmë po raportonte për 3,887 raste të reja në ditë. Një muaj më vonë, numri i infeksioneve të reja ra në shifra dyshifrore, ndërsa në SHBA numri i infeksioneve ditore u rrit ndjeshëm nga 47 raste të reja në ditë në 6 mars në 22.562 raste deri në fund të muajit.

“Ne nuk kemi zhvilluar imunitet”

Kur Kina arriti të frenojë përhapjen e virusit, jeta në atë vend filloi të kthehet ngadalë në normale. U hoqën karantinat dhe u hapën shumë shkolla dhe fabrika.

Por Zhong beson se rreziku po rritet nga vala e dytë e infeksionit. Pikat e reja të nxehta janë shfaqur në Kinë javët e fundit; raste të reja janë raportuar në Wuhan, si dhe krahinat verilindore të Heilongjiang dhe Jilin.

“Shumica në Kinë aktualisht janë akoma të ndjeshëm ndaj COVID-19 sepse nuk kanë zhvilluar imunitet”, tha Zhong.

“Ata nuk e thanë të vërtetën asnjëherë”

Zhong njihet në Kinë si “heroi i SARS” sepse ai ishte në vijën e parë të frontit në luftën kundër këtij virusi. Edhe këtë herë, ai e gjeti veten në vijat e përparme, veçanërisht në fazat e hershme të krizës nga ky virus.

Më 20 janar, Zhong konfirmoi në radiotelevizionin shtetëror CCTV se coronavirusi mund të transmetohej midis njerëzve, pasi autoritetet shëndetësore të Wuhan pohuan me javë të tëra që nuk kishte prova të qarta të transmetimit nga njeriu në njeri dhe se epidemia ishte “e parandalueshme dhe e kontrollueshme”.

Zhong vizitoi Wuhanin më 18 janar. Ai tha se pas mbërritjes ai mori thirrje të shumta nga mjekët duke paralajmëruar atë se situata ishte shumë më e keqe sesa raportohej në media.

Karantina e prezantuar

Më 23 janar, Kina karantinoi Wuhanin, një precedent në vend, dhe anuloi të gjitha fluturimet, trenat dhe autobusët drejt dhe nga qyteti. Masat e tilla kufizuese zgjatën 76 ditë.

Kryetari i bashkisë së Wuhan Zhou Xianwang pranoi në një intervistë me CCTV më 27 janar se qeveria e tij nuk kishte dhënë të gjithë informacionin për coronavirusin në publik në kohën e duhur.

Një virus i krijuar në një laborator

Zhong komentoi një teori të parashtruar nga Trump dhe sekretari amerikan i shtetit Mike Pompeo se virusi kishte origjinën nga një laborator në Wuhan.

Ai tha se ai pyeti vazhdimisht Shi Zhengli, një virolog kryesor në Institutin e Virologjisë Wuhan, në lidhje me pretendimet se virusi ishte krijuar në të vërtetë në laboratorin e saj dhe se ai rastësisht jashtë objektit.

“Ajo tha se ishte plotësisht qesharake dhe se kurrë nuk kishte bërë diçka të tillë. Ajo shpjegoi se me pajisjet që ata disponojnë aktualisht dhe ekspertët në dispozicion të tyre, ata nuk mund të krijojnë një virus artificial”, tha Zhong. /Telegrafi/

Coronavirus – Statistikat