Erdogani provokon Izraelin: Jeruzalemi është qyteti ynë

Presidenti i Turqisë Rexhep Tajip Erdogan hapi sesionin legjislativ të parlamentit turk të enjten me një fjalim të gjatë mbi Jeruzalemin dhe Palestinezët, në të cilin ai deklaroi: “Jeruzalemi është qyteti ynë”.

Erdogan iu referua sundimit të Perandorisë Osmane në Jeruzalem, i cili zgjati me shekuj, më saktësisht, siç deklaroi ai nga 1517 deri në 1917.

Reklame

“Gjurmët e rezistencës osmane ende mund të shihen në atë qytet, të cilin na u desh ta lëmë me lot gjatë Luftës së Parë Botërore. Kështu që Jeruzalemi është qyteti ynë”, tha presidenti turk.

Ai shtoi se muret e Jeruzalemit, të cilat qëndrojnë ende, dhe Kupola e Shkëmbit në Qytetin e Vjetër u restauruan nga Sulejmani i Madhërishëm, i cili drejtoi Perandorinë Osmane nga 1520 deri në vdekjen e tij në 1956.

“Çështja e Jeruzalemit nuk është një problem i zakonshëm gjeopolitik për ne. Së pari, Qyteti i Vjetër, zemra e Jeruzalemit, u ndërtua nga Sulejmani i Madhërishëm dhe paraardhësit tanë treguan respekt dhe e vlerësuan shumë atë qytet”, deklaroi Erdogan.