Fati i qindrave xhamive në Kinë: Kishat e tempujt në këmbë, ato rrafsh

Autoritetet kineze kanë shkatërruar mijëra xhami në Xinjiang, tha një OJQ Australiane të Premten, në raportin e fundit mbi shkeljet e të drejtave të njeriut në këtë rajon kinez, raporton AFP.

Grupet e të drejtave të njeriut thonë se më shumë se një milion ujgurë dhe anëtarë të pakicave të tjera mUslimane janë arrestuar në kampe në të gjithë Kinën veriperëndimore, ku banorët po detyrohen të braktisin praktikat tradicionale dhe fetare.

Reklame

Përafërsisht 16,000 xhami u shkatërruan ose dëmtuan, sipas të dhënave nga Instituti Australian për Politikë Strategjike (ASPI), i cili bazohet në imazhe satelitore që dokumentojnë qindra vende me rëndësi fetare.

Shumica e shkatërrimit ka ndodhur në tre vitet e fundit dhe rreth 8,500 xhami janë shkatërruar plotësisht, tha raporti, duke shtuar se dëmtimi më i madh u regjistrua jashtë qendrave urbane të tilla si qytetet Urumqi dhe Kashgar.

Kisha dhe tempuj të paprekur

Shumë xhami, të cilat i shpëtuan shkatërrimit total, mbetën pa kube dhe minare, sipas studimit.

Nëse këto pohime dhe llogaritje janë të sakta, ky është numri më i vogël i vendeve të adhurimit islam në rajon që nga një dekadë e ngritjes kombëtare gjatë Revolucionit Kulturor të viteve 1960.

Nga ana tjetër, asnjë kishë e krishterë ose tempull budist në Xinjiang, i analizuar nga ekipi australian, nuk u dëmtua ose shkatërrua.

ASPI gjithashtu deklaron se një e treta e vendeve fetare islame – përfshirë varrezat dhe rrugët e pelegrinazheve – janë shkatërruar.

Qindra kampe paraburgimi

Një hetim i AFP vitin e kaluar zbuloi se një numër i madh në rajon u shkatërruan, pas së cilës kockat dhe tullat e varreve dhe mauzoleve të shkatërruara u shpërndanë nëpër tokë.

Kina pretendon se banorët e Xinjiang kanë liri të plotë fetare.

Raporti i sotëm ASPI u lëshua një ditë pasi australianët lëshuan të dhëna në një rrjet të qendrave të paraburgimit në rajon, i cili është shumë më i madh se vlerësimet e mëparshme.

Por autoritetet kineze deklarojnë se këto janë kampe trajnimi për punë që janë të nevojshme për të luftuar varfërinë dhe ekstremizmin. /tesheshi/