Filipçe: Me vaksinimin fillon faza e fundit në betejën me pandeminë

Fillimi i nesërm i vaksinimit kundër Kovid-19 në vend është në të vërtetë fillimi i fazës së fundit në luftën kundër pandemisë, theksoi ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe në paraqitjen e sontme në lajmet në TV Sitel.

“Jemi përgatitur në përputhje me të gjitha rekomandimet, nga të gjitha institucionet përkatëse shëndetësore ndërkombëtare, OBSH, prodhuesit. Kështu e dimensionuam sistemin tonë. Ne thjesht azhurnuam sistemin ekzistues të imunizimit. Përmes disa fazave të edukimit, mjekët dhe infermierët të cilët do të punojnë për vaksinimin janë plotësisht të arsimuar dhe të trajnuar. Infrastruktura është instaluar plotësisht dhe pikat janë gati”, tha Filipce, duke theksuar se OBSH njohu vendin tonë si më të përgatitur për procesin e imunizimit, në pajtim me pyetësorin e plotësuar nga të gjitha vendet në Evropë dhe më gjerë.

Filipçe theksoi se, pavarësisht përvojës së gjerë për imunizim me vaksina të tjera, bëhet fjalë për një proces specifik.

“Është dashur të përgatiten pikat e vaksinimit. Sidoqoftë, këto janë vende ku zakonisht vijnë fëmijët, që do të thotë se duhej bërë një riorganizim. Frigoriferët nuk janë vetëm diçka që duhet të vendoset, ka saktësisht sa kohë duhen vaksinat dhe mund të qëndrojnë në to, sa kohë qëndrojnë jashtë, si shpërndahen dhe më shumë. E gjithë kjo është një proces kompleks, me rekomandime që duhen ndjekur me përpikmëri. Sidoqoftë, kjo është një gjë e re, një sistem i ri që po ndodh kudo në botë”, tha Filipçe.

Ai thekson se vaksinimi fillon me profesionistë të shëndetit të cilët kanë punuar dhe punojnë me pacientë me kovid-19. Punonjësit shëndetësorë nga Klinika për Sëmundje Infektive, Spitali i Përgjithshëm i Qytetit “8 Shtatori”, spitali në Kozle dhe klinikat brenda klinikave interne që pranojnë pacientët do të vaksinohen të parët. Vaksinimi i mjekëve në spitalet në të gjithë vendin, si dhe në spitalet private, do të fillojë javën e ardhshme.

“Ne për 10 ditë duket se ne do të jemi një nga vendet e pakta në Evropë në të cilin të gjithë punonjësit shëndetësorë që punojnë me pacientë me kovid-19 do të vaksinohen, sipas planit tone”, theksoi Filipçe.

Ministri theksoi se pas arritjes së vaksinave, ka procedura administrative që duhet të përfundojnë. Kur merrni vaksinën, analizohen dokumentet, certifikatat që vijnë nga prodhuesi, kontrolli i cilësisë dhe është një procedurë standarde që zhvillohet në vendin tonë, në të cilën administrata doganore, agjencia e barnave, shërbimi i imunizimit në Ministrinë e Shëndet, ekspertë nga Fakulteti i Farmacisë.

Filipçe informoi se gjatë javës së ardhshme pritet të arrijnë edhe dozat tjera të vaksinave nga Serbia dhe sipas informacionit të fundit nga prodhuesi, për shkak të pushimeve atje, vaksinat kineze duhet të mbërrijnë në vend deri në fund të këtij muaji. Sipas planit, midis dy dhe katër mijë njerëz do të vaksinohen çdo ditë.