Filipçe: Në muajn Maj do të zvogëlohen masat kufizuese, por nuk do të hapen menjëherë ‘kafenetë’ dhe ‘restorantet’

Përgatitja e proceseve të përgjithshme për normalizimin e jetës pas zvogëlimit të masave kufizuese do të fillojë javën e ardhshme, dhe nuk është aspak herët që ato të bëhen tani, thotë Ministri i Shëndetësisë Venko Filipce.

“Ata me siguri do të fillojnë të aplikohen pas pikut të sëmundjes, në fillim ose në mes të majit, por tani është e rëndësishme të bëhen të gjitha planet në mënyrë që të gjithë të mund të organizojnë. Ju nuk do të mund të ktheheni menjëherë në jetën normale me gjithë nxitimin, shembull të hapni kafenet, restorantet, salla të mëdha ,etj . “Të gjithë do të duhet të ndjekin rregulla të caktuara sepse shumë pacientë mund të vijnë si zgjedhje e dytë nëse nuk respektohen këto rregulla,” tha ministri në një konferencë të rregullt për shtyp.

Sipas Filipcës, në një periudhë të mëvonshme, imuniteti i popullatës mund të duhet të kontrollohet, por jo në këtë kohë sepse ekzistojnë ende pacientë të rinj dhe të diagnostikuar rishtas.

“Deri më tani kemi rritje që është nën kontroll, tani po luftojmë për të identifikuar pacientët e rinj dhe t’i vendosim kontaktet e tyre në izolim të plotë. Masat për të lëvizur raste asimptomatike do të parandalojnë përhapjen e infeksionit. “Në muajt e ardhshëm, ne mund të jemi duke menduar për një qasje të ndryshme.”/transmeton tetova1