Fillimi i punës dhe shkollës para orës 10 është e barabartë me tòrturat

Sipas National Post, një studim i ri sugjeron që stafi që fillojë punën para orës 10 të mëngjesit në mëngjes është e “barabartë me tòrturat” dhe po i bën punonjësit të sëmurë, të rraskapitur dhe të stresuar.

Sipas hulumtimeve të bëra nga Dr Paul Kelley në Universitetin e Oksfordit, fillimi i punës ose shkollës pas orës 10 të mëngjesit mund të jetë ndryshimi thelbësor që trupat tanë kanë nevojë. Rivendosja me orët e brendshme të trupit tonë mund të na kursejë jo vetëm energjinë dhe qelizat nervore, por edhe qindra apo edhe mijëra dollarë që përfundojmë t’i shpenzojmë për vizitat në spital.

Reklame

Eksperimentet që studiojnë ritmet cirkadian sugjerojnë që fëmijet e moshës tetë deri në dhjetë vjeç duhet të fillojnë shkollën jo më herët se ora 8:30, ndërsa mbi moshën 16 vjeç duhet të fillojnë në orën 10 të mëngjesit.

“Stafi zakonisht është i privuar nga gjumi. Kemi një shoqëri të privuar nga gjumi. Është jashtëzakonisht e dëmshme për sistemet e trupit, sepse ju po ndikoni në sistemet fizike emocionale dhe të performancës në trup.

“Mëlçia dhe zemra juaj kanë modele të ndryshme dhe ju po kërkoni nga ata të zhvendosin dy ose tre orë. Kjo është një çështje ndërkombëtare. Të gjithë vuajnë dhe askush nuk po bën asgjë, shprehet Dr Paul Kelley

Dihet mirë që mungesa e gjumit adekuat shoqërohet me një sërë pasojash serioze shëndetësore, duke filluar nga depresioni dhe ankthi deri te sëmundjet e zemrës, mbipesha, presioni i lartë i gjakut dhe kanceri.

Doktor Kelley thotë se studentët në Britani të Madhe po humbnin rreth 10 orë gjumë në javë sepse ishin të detyruar të ngriheshin shumë herët. Pra, për të “përmirësuar cilësinë e jetës për brezat e tërë të fëmijëve”, ai bën thirrje për ndalimin e fillimit të hershëm në shkolla, kolegje dhe universitet.