Franca e shoqëron lehtësimin e masave me testim masiv, 100 mijë në ditë

Advertisment

Franca është “gati të testojë në mënyrë masive” njerëzit që dyshohen se kanë koronavirus dhe këdo që ka qenë në kontakt me ta nga java e ardhshme, tha ministri i shëndetësisë i vendit.

Olivier Veran tha se Franca do të jetë në gjendje të kryejë 700,000 teste në javë për virusin duke nisur nga e hëna kur të fillojë procesin e parakohshëm të relaksuar izolimin tetë-javor.

Reklame

Ministri tha se autoritetet – të cilat janë kritikuar shumë për mungesën e testimit në masë – tani kanë kapacitete të mjaftueshme për të mbuluar nevojat e të gjithë popullatës.

Franca ka qenë një nga vendet më të goditura evropiane, me rreth 26,000 vdekje që nga marsi.

Testimi dhe gjurmimi vlerësohen si çelës për lejimin e vendit për t’u rikthyer në punë, duke identifikuar ata që kanë virusin në mënyrë që ata të izolohen shpejt.

Veran pranoi se mund të ketë pasur një “boshllëk midis teorisë dhe praktikës” së testimit në Francë, me shumë njerëz që kishin recetat e mjekëve për teste por që nuk kishin mundësui për t’i marrë ato.

Por ai këmbënguli se “aftësia jonë për të testuar është sot në nivelin e nevojave tona të vlerësuara”. /Opinion.al