Gabimet prindërore që dëmtojnë të ardhmen e fëmijës

Të gjithë bëjnë gabime kur rritin fëmijë. Edhe kur bëhemi të rritur, ne nuk jemi të përsosur dhe nuk mund të kuptojmë gjithmonë se si duken veprimet tona nga jashtë dhe si ato do të ndikojnë në gjeneratat e ardhshme. Por disa metoda për të rritur fëmijët në të vërtetë bëjnë më shumë dëm sesa mirë.

Ndëshkimi i fëmijëve në prani të tjerëve
Ndonjëherë, nëna dhe baballarët çmenden, ata bërtasin dhe madje ndëshkojnë fëmijët e tyre përpara njerëzve të tjerë. Në momente si këto, ata nuk po mendojnë për të tjerët. Por fëmijët në fakt kujdesen për mendimin e njerëzve përreth tyre. Dhe sharja publike dëmton vetëbesimin e fëmijëve. Kjo i bën ata të ndjehen me të vërtetë të turpëruar.

Reklame

Ndikimi nga e kaluara
Gjërat që na ndodhin në fëmijërinë tonë tregojnë shumë se çfarë prindi do të jemi. Por nuk do të thotë që ne të përsërisim gabimet e baballarëve dhe nënave tona. Është e rëndësishme të mësoni nga gabimet e tyre dhe të përpiqeni të mbroni brezat e ardhshëm nga këto emocione negative.

Të jeni shumë i rezervuar
Nëse nuk i përqafojmë fëmijët tanë shpesh dhe nuk u them atyre se i duam, ata mund të izolohen emocionalisht nga familja. Kur nuk i dëgjojmë ndjenjat dhe mendimet e tyre ose kur jemi indiferentë, ka shumë të ngjarë që fëmijët tanë të veprojnë në të njëjtën mënyrë me njerëzit e tjerë.

Zakonet e këqija
Për prindërit që përpiqen të kenë një mënyrë jetese të shëndetshme, rreziku i mbipeshes tek fëmijët e tyre është 75% më i ulët. Studiuesit pohojnë se zakonet e mira, që kanë një ndikim pozitiv te fëmijët, janë të paturit e një diete të shëndetshme, stërvitje të rregullt, mos pirja e duhanit, dhe të mos pini shumë alkool.

Mbrojtja dhe nën kontrolli i tepërt
Të qenit tepër i mbrojtur dhe nën-kontrollë mund t’i bëjë fëmijët tuaj të tremben lehtë, kështu që ata do të kenë frikë të marrin ndonjë përgjegjësi ose të shkojnë jashtë zonës së tyre të rehatisë – si të takojnë dikë të ri ose të fillojnë një biznes.

Sjellja agresive
Fëmijët mësojnë se si të merren me problemet duke parë prindërit e tyre kur duhet të merren me vështirësi. Ndonjëherë, janë fëmijët ata që shkaktojnë këtë telashe. Dhe të qenit i vrazhdë ndaj tyre ose shprehja e emocioneve negative ndaj tyre në moshë të re mund të çojë në probleme me menaxhimin e zemërimit.

Shpërndaje këtë me një prind!