‘Gati për rifillimin’/ Mjeku italian jep lajmin e mirë: Virusi po vd es, çfarë duhet të bëni kur të nisë hapja

Matteo Bassetti, një mjek xhenovez, pohon se ditët e fundit virusi po “vdes” bazuar në një analizë të statistikave.

A e sheh Italia dritën në fund të tunelit të urgjencës koronavirus? Duke parë të dhënat dhe duke dëgjuar mendimet e ekspertëve të industrisë si Matteo Bassetti, është e ligjshme të mendoni pozitivisht.

Dje 464 njerëz vdiqën në Itali, i cili mbetet një numër objektivisht i lartë, por ka edhe statistika të tjera që japin shpresë. Për shembull, raporti midis rasteve pozitive dhe shtupave të bëra është 4%, asnjëherë aq i ulët që nga fillimi i epidemisë.

Në mesin e ekspertëve të sektorit, të cilët, nga përvoja e tyre e drejtpërdrejtë, kanë vërejtur disa shenja pozitive, është Dr. Matteo Bassetti, aktualisht drejtor i njësisë operative nëklinikë e sëmundjeve infektive në San Martino në Xhenova. Dje Bassetti dha një intervistë në Piazza Levante ku foli për disa çështje aktuale.

Specialisti i sëmundjeve infektive thoshte qartë se bazuar në numrat e ditëve të fundit dhe bazuar në atë që sheh me sytë e tij në spitalin Genoese, përshtypja është se “virusi ka humbur forcën”. Mjeku sqaron se edhe pacientët seriozë aktualisht kanë një pamje klinike më pak shqetësuese sesa ato të disa ditëve më parë.

Gjithashtu në lidhje me “fazën 2” Bassetti është optimist: “Me të gjitha masat e nevojshme mund të mendoni për rifillimin”.
Doktori thotë se, nga 4 maj e tutje, vetëm dy fjalëkalimet do të duhet të jenë “maska” dhe “distancim”.

Ndërsa, sipas tij, dorezat “nuk janë të dobishme” nëse shkoni në plazh ose ecni me qenin. Në vend të kësaj, ato përdoren nga mjekë në spital dhe qytetarë të thjeshtë që shkojnë në supermarket, veçanërisht në departamentet e frutave dhe perimeve.

Më në fund Bassetti harxhon fjalë qetësuese edhe për adhuruesit e detit. Për plazhin “distanca sociale do të jetë thelbësore”, të paktën dy metra nga personi në person. Ndërsa për ata që duan të zhyten në ujë nuk do të ketë probleme të mëdha sepse “virusi në ujë nuk do të ketë një sasi të forcës infektive”./Faxweb