Gjashtë nivelet e koronavirusit, simptomat dhe pacientët më të rrezikuar

Advertisment

Shkencëtarët britanikë kanë analizuar të dhënat e mbledhura nga një aplikacion për gjurmimin e simptomave COVID-19, gjerësisht i përdorur, dhe kanë zbuluar se ekzistojnë gjashtë lloje të dallueshme të sëmundjes, të cilat ndryshojnë nga njëra-tjetra nga një grup simptomash.

Një ekip i King’s College në Londër zbuloi se të gjashtë llojet lidhen gjithashtu me atë se sa i rëndë është infeksioni dhe me mundësinë që pacienti të ketë nevojë për ndihmë për frymëmarrje.

Reklame

Gjetjet mund të ndihmojnë mjekët të parashikojnë se cilët pacientë me COVID-19 janë më të rrezikuar dhe ka të ngjarë të kenë nevojë për kujdes spitalor në valët e ardhshme të epidemisë.

Përveç kollës, etheve dhe humbjes së nuhatjes, shpesh të theksuara si tre simptoma kryesore të COVID-19, të dhënat e aplikacionit treguan simptoma të tjera si dhimbje koke, dhimbje të muskujve, lodhje, diarre, konfuzion, humbje të oreksit dhe gulçim.

Rezultatet gjithashtu ndryshuan dukshëm, disa kishin simptoma të buta, të ngjashme me gripin ose një acarim dhe të tjerët pësuan simptoma akute ose vdiqën.

Studimi, i ndan gjashtë llojet e COVID-19 si:

1 Si gripi, por pa ethe: Dhimbje koke, humbje nuhatjeje, dhimbje muskulore, kollë, dhimbje të fytit, dhimbje në gjoks, pa temperaturë.

2 Si gripi me ethe: Dhimbje koke, humbje nuhatjeje, kollë, dhimbje të fytit, ashpërsi, ethe, humbje e oreksit.

3 Gastrointestinal: Dhimbje koke, humbje e nuhatjes, humbje e oreksit, diarre, dhimbje fyti, dhimbje në gjoks, pa kollë.

4 Nivel i rëndë, lodhje: Dhimbje koke, humbje e nuhatjes, kollë, ethe, ngjirje, dhimbje në gjoks, lodhje.

5 Niveli i rëndë dy, konfuzion: Dhimbje koke, humbje e nuhatjes, humbje e oreksit, kollë, ethe, ngjirje, dhimbje të fytit, dhimbje në gjoks, lodhje, konfuzion, dhimbje muskulore.

6 Niveli i tretë i rëndë, barku dhe frymëmarrja: Dhimbje koke, humbje e nuhatjes, humbje e oreksit, kollë, ethe, dhimbje të fytit, dhimbje në gjoks, lodhje, konfuzion, dhimbje muskulore, gulçim, diarre, dhimbje barku.

Pacientët me nivele 4, 5 dhe 6 e kanë më shumë të ngjarë të shtrohen në spital dhe të kenë nevojë për aparaturat e frymëmarrjes./Opinion.al