Gjermania dëshiron edhe më shumë punëtor nga Ballkani

Gjermania ka nevojë për fuqi punëtore dhe qeveria po shpejton migrimin e ekspertëve të huaj.

Një shërbim i ri është hapur në Bon, i cili do të koordinojë njohjen e kualifikimeve profesionale të marra jashtë vendit.

Reklame

Ekonomia gjermane varet nga emigracioni, kjo është arsyeja pse qeveria federale ka filluar një program për të tërhequr ekspertë të huaj nën moton “Bëni atë në Gjermani”, e cila është një përparësi kombëtare.

“Pa ekspertë të huaj, ne nuk do të jemi në gjendje ta mbajmë mirëqenien tonë. Ne thjesht nuk mund të presim këta njerëz; ne duhet të punojmë shumë për ta”, tha Ministri Federativ i Punës, Hubertus Heil, transmeton Zeri.info.

Byroja e Statistikave Gjermane pretendon se numri i qytetarëve në moshë pune të Republikës Federale të Gjermanisë do të zvogëlohet prej katër deri në gjashtë milion deri në vitin 2035. Në shumë industri ka mungesë të fuqisë punëtore.

Sipas Dhomës Gjermane të Tregtisë dhe Industrisë (DIHK), rreth 56 përqind e firmave të anketuara aktualisht konsiderojnë mungesat e fuqisë punëtore si rrezikun më të madh të biznesit.

Çdo kompani e tretë gjermane ka punësuar punëtorë nga vendet e tjera të BE-së dhe vendet e treta vitet e fundit.

Shumë biznese nuk janë në gjendje të marrin porosi të reja për shkak të mungesës së punëtorëve dhe pësojnë dëme të mëdha financiare.

Qeveria federale ka kuptuar kërkesat e biznesmenëve dhe ka punuar shumë për disa kohë për të krijuar kushtet për tërheqjen e profesionistëve nga jashtë.

Më shumë se 100,000 punëtorë nga Kroacia, Serbia apo Bosnja dhe Hercegovina shkojnë çdo vit në Gjermani.

Në Gjermani, një ligj i ri për migracionin e punëtorëve profesionistë hyn në fuqi më 1 mars. Ai duhet të lehtësojë ardhjen në

Gjermani dhe kërkimin për punë të të gjithë punëtorëve të aftë nga vendet jo anëtare të BE-së.

Në të ardhmen, rregulli që për vende pune përfitojnë automatikisht qytetarët e BE-së nuk do të jetë më i vlefshëm. Një prej rajoneve më në shënjestër nga punëdhënësit gjermanë është Ballkani Perëndimor, pasi punëtorët nga rajoni gëzojnë një reputacion të mirë në Gjermani, shkruan DW.